Zubrnice

Je stará trhová vesnice ležící 17 km východně od Ústí nad Labem. Vznikla pravděpodobně na přelomu 12. a 13. století, o čemž svědčí i její návesní půdorys. První písemná zmínka o obci je z roku 1352. V letech 1820 až 1830 zde jako prostý farář působil Vincenc Zahradník, jeden z představitelů českého národního obrození. Zubrnice byly v minulosti významným producentem ovoce a částečně i chmele. Tento prosperující obor se později projevil i ve výstavnosti obce a proto bylo její historické centrum prohlášeno vesnickou památkovou rezervací. Díky zdejšímu skanzenu, muzejní železnici i neporušené přírodě se Zubrnice v současné době stávají význačným turistickým cílem regionu. Ubytování i stravování je zde velmi dobře zajištěno.

Zubrnická museální železnice

Soubor lidové architektury Zubrnice využívá nejhodnotnější stavby obce, které postupně doplňuje o další transferované objekty. Poprvé bylo otevřeno pro veřejnost v roce 1988. Centrem skanzenu je zemědělská usedlost z roku 1808 s hospodářskými budovami a unikátní funkční teplovzdušnou sušárnou na ovoce, dále je zpřístupněna vesnická škola, obchod a vodní mlýn, kde mohou návštěvníci obdivovat expozici mlynářství a především chod mlýnského zařízení. Zubrnická muzeální železnice Železniční muzeum najdete v prostorách nádraží na bývalé trati z Velkého Března do Úštěka. Kromě obsáhlé expozice o historii lokálky se zde seznámíte s historickými drezínami, zajímavými kolejovými vozidly a tématickými výstavami z železniční historie. Kontakt: www.zmz.cz, mob.: 603 844 684. Muzeum lidové architektury Zubrnice leží v romantické krajině Českého středohoří. Jeho základem je historické jádro obce Zubrnice. K muzejním účelům využívá nejhodnotnější stavby obce i nejbližšího okolí, které průběžně doplňuje o drobnější přenášené objekty zachráněné před likvidací nebo pozvolnou zkázou. Kromě péče o kulturní dědictví dokumentuje a popularizuje především život, práci a kulturu původního i současného vesnického obyvatelstva Severozápadních Čech s důrazem na České středohoří. Základním impulzem ke vzniku skanzenu byla zachrána zubrnického kostela sv. Maří Magdaleny před zbořením. V roce 1988 byla zpřístupněna první část skanzenu - areál zemědělské usedlosti čp. 61 a postupně i další objekty: starý vesnický obchod, sušárna ovoce, kostel, škola, kaple z Žichlic, vodní mlýn atd. V zubrnickém skanzenu je unikátní především poslední funkční teplovzdušná sušárna ovoce v regionu, kde je na konci každé sezóny možné sledovat historický proces sušení a výsledný produkt i ochutnat. Další raritou je původní a funkční vesnický obchod s historickým mobiliářem a také vesnická malotřídka, často využívána při školních programech. Perlou skanzenu se stal malý vodný mlýn z roku 1803, poslední svého druhu v kraji a také jediný zde zpřístupněný mlýn. Nedaleko něho se opravuje větší mlýn, ke kterému patřila pila a lisovna oleje.

Pro návštěvníky zubrnického skanzenu jsou atraktivní především jeho pravidelné velké akce, z nichž nejznámější a největší bývá zubrnický jarmark. Také speciální programy pro školní mládež začínají být v Zubrnicích velmi lákavým cílem.

Návštěvní doba:

duben a říjen sobota-neděle a svátky 10.00-16.00 hod.

květen-září úterý-neděle 9.00-18.00 hod.

Pro předem ohlášené zájezdy otevřeno i mimo sezónu a návštěvní dobu.

Soubor lidové architektury Zubrnice, 400 02 Ústí nad Labem

tel.: 475 228 267

e-mail: info@zubrnice.cz

webové stránky: www.zubrnice.cz

bezbariérový přístup kostel naučná stezka poznávací turistika WC autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika informace možnost ubytování muzeum prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Ústecký kraj

Okres: Ústí nad Labem

Telefon: 603 844 684

Telefon: 475 228 267

Email: info@zubrnice.cz