Třemošnice

Město se nachází na jižním úbočí Železných hor. Historie je úzce spjata se zříceninou hradu Lichnice, pocházející ze 13. století. V okolí hradu se rozkládá Národní přírodní rezervace Lichnice - Kaňkovy hory. Její součástí je například tzv. Žižkův dub, jeho stáří se odhaduje na 700-800 let. Ve městě se zrekonstruovala unikátní technická památka Berlova vápenka, která je nejzachovalejší ve střední Evropě. Od 19. června 2010 je veřejnosti zpřístupněna expozice vápenictví. V měsících květen až září je otevřeno denně, kromě pondělí, od 10 do 17 hodin. Expozice zahrnuje informace o geologii Železných hor, počátcích vápenictví v Železných horách o samotné Berlově vápence a pokračování zpracování vápence v současnosti. Stojí za to přijet se podívat do nitra pece, jak se vlastně dříve vápno získávalo.

Město se také muže pochlubit rozsáhlým sportovním areálem s přírodním bazénem, minigolfem, tenisovými i volejbalovými kurty, sportovní halou, hřištěm s umělým povrchem aj. V areálu se nachází turistická ubytovna. V novém moderním středu města můžete navštívit městskou galerii s celoročním provozem či výbornou cukrárnu. V bývalém areálu lihovaru, vznikla solná jeskyně, pizzerie, bowling a další aktivity se připravují.

Co zajímavého můžete navštívit v nedalekém okolí Třemošnice?

V nejbližším okolí je nádherná procházka Lovětínskou roklí, Hedvičiným údolím, po hřebeni Železných hor i údolím řeky Doubravy.Stojí za to navštívit Dívčí kámen, místo opředené bájemi o hradní paní a Žižkův dub, který tady stojí 800 let a kdyby mohl promluvit, dozvěděli bychom se toho určitě spoustu zajímavého.Koho zajímají kostely a kapličky, měl by navštívit kostel sv. Kříže a sv. Martina, dva staré kostely, které se na sebe již staletí dívají přes řeku Doubravu.Velmi nevšední je šestiboká kaplička v Běstivni, která byla postavena podle plánu J. A. Santiniho, stejně jako zámek v Třemošnici, který je ale v „soukromých rukách“.Také nesmíte minou Pařížovskou přehradu, postavenou na řece Doubravě v letech 1908-1913. Je to prý nekrásnější přehradní hráz v republice.Nedaleká vesnice Lipovec nabízí nádherný pohled do daleka z rozhledny Na Kopečku, která je unikátní tím, že je postavená soukromníkem, je na ni přístup kdykoli a vstupné je zdarma.

V neposlední řadě musím zmínit zámek Žleby a v zámeckém parku obora dravců a mini Zoo.

Kalendář akcí naleznete na:  https://www.tremosnice.cz/volny-cas/kalendar-akci/

Kluziště v Třemošnici

Sportovní areál

Od pondělí 4. prosince 2023 bude zahájen provoz umělého kluziště ve sportovním areálu města Třemošnice. Po-pá pro veřejnost 15:00-19:00 hodin. So-ne 10:00-18:00 hodin. Vstup je zdarma. Broušení bruslí od 15:00 do 17:00 hodin cena 80 Kč za pár. Provozní doba se může měnit dle klimatických podmínek.

Členem mikroregionů

Mikroregion Železné hory

banka fotbalové hřiště kadeřnictví kaplička kavárna, cukrárna kosmetika lékárna lékař míčové hry, sportoviště minigolf, dráhový golf možnost rybolovu pěší turistika policejní služebna pošta veterinář vodní sporty Wi-Fi připojení autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika galerie hrad informace možnost koupání možnost ubytování pension pivnice prodejna potravin restaurace rozhledna tenis víceúčelové hřiště vlakové spojení zámek zoologická zahrada zřícenina

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Chrudim

Telefon: +420 469 611 135

Email: ic@tremosnice.cz

Email: knihovna@tremosnice.cz

Web: www.tremosnice.cz

Web: https://www.tremosnice.cz/volny-cas/kalendar-akci/