Třinec

Statutární město Třinec je významné hutnické město Moravskoslezského kraje a České republiky. Se svými 36 tisíci obyvateli dnes patří mezi společenská centra Těšínského Slezska. První písemná zmínka o obci Třinec pochází z roku 1444, ale teprve 19. století znamenalo výrazný krok vpřed v jejím rozvoji. Důležitou událostí v historii obce bylo založení Třineckých železáren v roce 1839 a vybudování Košicko-bohumínské železniční dráhy v letech 1869 – 1871. Koncem dvacátých let 20. století mohl Třinec počtem obyvatel, bytovou kapacitou i službami konkurovat některým sousedním městům, proto byl Třinec vládou ČSR povýšen k 1. lednu 1931 na město. V současnosti má status obce s rozšířenou působností, na jejímž území sídlí finanční úřad, úřad práce a další instituce.

V Třinci si přijdou na své všechny generace od nejmenších dětí po seniory. I když může být Třinec vnímán jako průmyslové město, je v samotném centru plný zeleně a přírodou je obklopen i ze všech stran. V blízkém okolí se rozkládají malebná údolí a okolní příroda skýtá řadu příležitostí k relaxaci a sportovnímu vyžití po celý rok.

 Odpočinek i zábavu poskytuje revitalizovaný a hojně navštěvovaný lesopark považovaný za zelené srdce města, který má své kouzlo v každé roční době.  K dispozici je 4,5 km pěšin z přírodního materiálu včetně můstků přes vodní toky, dětské prvky, unikátní labyrint, lesní učebna, minigolf, lanový park pro děti a nedávno přibylo i certifikované devítijamkové hřiště na discgolf. Na své si v lesoparku přijdou nejen příznivci joggingu, ale i in-line bruslaři a v zimě zde mohou milovníci běžek využívat upravený osvětlený okruh. Hojně navštěvovaným místem je také Javorový vrch s turistickou chatou, kam vede z místní části Oldřichovice sedačková lanovka. Javorový vrch nabízí nejen širokou škálu aktivního odpočinku, ale i potěchu duše výhledem na hřebeny Beskyd.

 Město žije bohatým kulturním a společenským životem. Kulturní dům TRISIA, nedávno zrekonstruovaná městská knihovna, Dům dětí a mládeže či Muzeum Třineckých železáren nabízejí širokou škálu kulturních, vzdělávacích a uměleckých programů, z nichž si mohou vybrat všechny generace. Od roku 2014 funguje nově postavená multifunkční WERK ARENA, která poskytuje zázemí extraligovým hráčům HC Oceláři Třinec a slouží zároveň ke společenskému a kulturnímu vyžití široké veřejnosti. Ve městě lze zavítat např. také do městské galerie, hvězdárny či kina.

 Třinec se může pochlubit také bohatými sportovními aktivitami a kvalitním zázemím pro sportovce. Sportovním oddílům i široké veřejnosti slouží zmodernizovaný sportovně-relaxační areál STaRS na Lesní ulici, jehož součástí je letní koupaliště, krytý bazén s tobogánem, minigolf, lanový park pro děti, tenisové kurty, sauna, fotbalové hřiště a atletický stadion s in-line okruhem. Od roku 2016 slouží zájemcům jedno z největších workoutových hřišť v ČR, které najdete v blízkosti sportovní haly. V Třinci působí několik desítek sportovních oddílů a klubů, včetně extraligového hokejového klubu HC Oceláři Třinec. Pravidelně v září startuje z Třince populární extrémní „horský maraton" Beskydská sedmička.

Více najdete na www.trinecko.cz a www.info-trinec.cz

 

Víte, že…

…33% města Třince spadá pod CHKO?

… Třinecké kino Kosmos je architektonicky ojedinělá stavba z roku 1968, jehož kinosál má půdorys ve tvaru sférického trojúhelníku s vysokým převýšením řad? Ve své době bylo jediným svého druhu v ČSSR a podobná stavba stojí jen v Kuvajtu?

…chata na Javorovém vrchu v roce 2015 oslavila 120 let?

…za krásného počasí lze z Javorového vrchu vidět nejen polskou stranu Beskyd, ale také i Tatry a Jeseníky?

…si můžete udělat procházku Třincem a hledat 20 originálních laviček s příběhem mapujících život člověka, který prožil v Třinci většinu svého života? Poskládáte z nápisů vyrytých na opěradlech životní příběh neznámého Třinečana? Mapka s lavičkami je k dostání v Městském informačním centru v budově knihovny na Lidické ulici.

 

 

 

 

 

Členem mikroregionů

Slezský vodohospodářský svazek

benzinová stanice chráněnná krajinná oblast kino kostel památný strom zimní stadion autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika lyžařský vlek možnost koupání možnost ubytování muzeum restaurace tenis víceúčelové hřiště

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres: Frýdek-Místek

Telefon: 558 306 111

Email: sekretariat@trinecko.cz

Web: www.trinecko.cz