Hustopeče

Město Hustopeče ležící v malebné krajině blízko Pálavy a Novomlýnských nádrží Vám nabízí řadu možností jak pro aktivní turistiku, tak pro relaxaci uprostřed vinic či mandloňových sadů.

Tvoří vynikající výchozí bod pro milovníky vína i cykloturisty: vinných sklípků i cyklotras je v Hustopečích a jejich okolí bezpočet. Město bylo s vinařstvím vždy úzce spjato. Spolu s Mikulovem a Znojmem tvořilo kdysi trojici hlavních moravských vinařských center. Dnes najdete vinné sklepy ve dvou ulicích: Vinařské a Na Hradbách.

Místním specifikem jsou pak mandloňové sady, největší ve střední Evropě. Nejkrásnější jsou na konci března, kdy se zahalí záplavou narůžovělých květů. Historie pěstování mandloní sahá do 17. století. V březnu se také koná akce Slavnosti mandloní a vína, která je spojená nejen s vycházkou do mandloňových sadů a k rozhledně, ale také s řemeslným jarmarkem, programem na Dukelském náměstí a v domě U Synků. Nedílnou součástí události jsou mandlové speciality v místních restauracích a otevřené vinné sklepy.

Centrum města má dvě dominanty: novorenesanční radnici z r. 1906 a novodobý kostel sv. Václava a sv. Anežky české z r. 1994. Kromě nich zdobí hlavní, Dukelské náměstí, kašna z r. 1595, barokní morový sloup a především renesanční dům U Synků z r. 1579. Zde si nenechte ujít návštěvu Stálé vinařské expozice.

S Hustopečemi byla spjata řada zajímavých osobností, mj. první čs. prezident T. G. Masaryk. Městem Vás proto provede naučná stezka Masaryk a Hustopeče vedoucí po stopách T.G.M.

Hustopeče nabízí pestrou škálu kulturních aktivit. K nejoblíbenějším akcím patří kromě již zmiňovaných Slavností mandloní a vína (březen) také Hustopečské skákání (leden), cykloputování Krajem André (červen), Divadelní festival Pod širým nebem, Burčákové slavnosti (říjen) či Oslava svatomartinských vín a husí (listopad).

zdroj fotografií: Fotoarchiv města Hustopeče

Členem mikroregionů

Mikroregion Hustopečsko

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí






Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Břeclav

Telefon: 519 412 909

Telefon: 724 384 707

Email: tic@hustopece.cz

Web: www.hustopece.cz