Dolní Loučky

 

Obec Dolní Loučky se nachází na úpatí Českomoravské vrchoviny a leží v kopcovitém terénu Bítešské vrchoviny. Obcí protékají dvě řeky: Libochůvka a řeka Loučka, která protéká skoro celou Českomoravskou vrchovinou, aby se asi 4 km za obcí ( v Předklášteří ) stala součástí Svratky.

Obec leží v údolí s nadmořskou výškou okolo 280 m, obstoupeném třemi kopci, které dosahují výšky přes 400 metrů. Největším z nich je Pasník. Dosahuje výšky 543 m.n.m., což ho činí největším nejen v katastru obce Dolní Loučky, ale i v přilehlém okolí. Dalšími ze jmenovaných kopců jsou Hradisko (412 m.n.m.) a Mírová s nadmořskou výškou 468 metrů.

Obec leží na severozápadních hranicích kraje a asi 6 km severozápadně od města Tišnova.

K historickým památkám v obci patří kostel Svatého Martina. Pro sportovní vyžití slouží nově vybudované multifunkční hřiště v areálu Základní školy, fotbalové hřiště a tenisové kurty v blízkosti rybníka vhodné ke koupání. K dnes již tradičním akcím patří Martinské hody a Dolnoloučský festival dechové hudby pořádaný v letních měsících na hasičském cvičišti v prostorách pod Hradiskem.

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Brno-venkov

Telefon: 549 440 121

Email: obec@dolniloucky.cz

Web: www.dolniloucky.cz