Lipina

Obec Lipina se nachází ve střední hornaté části Nízkého Jeseníku 4 km od města Šternberk, v nadmořské výšce 490 m.n.m. Tvoří ji dvě části - část Lipina a část Stachov.

Nejstarší zpráva o existenci obce pochází z roku 1296, kde jsou obě části obce pojmenovány jako Lipinie a Stachova ves. Obě obce patřily Šternberskému panství až do zrušení poddanství. V roce 1850 byly začleněny do okresu Šternberk. Původní osídlení bylo převážně české, avšak od 14. století docházelo k zabydlování německými osadníky. V roce 1854 zde žilo celkem 252 obyvatel. V roce 1867 větší část obce vyhořela. V roce 1938 se stává Lipina i Stachov součástí Šternberského landráru v rámci Velkoněmecké říše. V sedmdesátých letech byly Lipina se Stachovem přičleněny ke Šternberku.Lipina se osamostatnila po referendu vypsaném v obou obcích v roce 1990. V roce 1996 oslavila obec 700 let od první písemné zmínky o Lipině a Stachovu , která se nachází v listině uložené v archivu města Olomouce.Obec je známá automobilovými závody do vrchu Ecce Homo, jejíž trať prochází územím obce. Prochází tudy značené turistické a cykloturistické trasy. Okolí je známé kvalitními lyžařskými terény, lesy oplývají bohatou flórou a na podzim je rájem houbařů. Ve středu obce je kaple se zvonicí, nedaleko níž se nachází pomník obětem 1.světové války se jmény padlých občanů Lipiny a Stachova.V obci je nově postavený obchod se smíšeným zbožím, hospůdka "U Kapličky" a bistro nacházející se u fotbalového hřiště. V dolní části obce je zahrádkářská kolonie, ve východní části obce jsou soustředěny chaty a chalupy, které dnes Lipině vtiskují ráz místa pro oddech a rekreaci. V obci jsou čtyři autobusové zastávky, linkové spoje umožňují dobré spojení s okolím. V současnosti má obec Lipina 140 obyvatel.

Členem mikroregionů

Mikroregion Šternbersko

fotbalové hřiště kaplička kostel pěší turistika rekreační oblast autobusové spojení možnost koupání možnost ubytování prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Olomoucký kraj

Okres: Olomouc

Telefon: 585 013 631

Email: info@lipina.eu

Web: www.lipina.eu