Střelice

Střelice

 

Obec Střelice se nachází v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Rozkládá se v katastrálním území Střelice u Brna, blízko údolí s říčkou Bobrava. Ke dni 1. června 2020 zde žije 3.014 obyvatel. První písemní zmínka o obci pochází z roku 1375. Od roku 1918 působí v areálu západně od Střelic sestry dominikánky, které si zde zřídily vlastní klášter.

Známí rodáci pohřbení na místním hřbitově jsou : Fanynka Tomková ze Šafránkova mlýna, kterou miloval a psal o ní básník Petr Bezruč, Heřman Kotrba, známý řezbář, který mimo jiné vyřezal dřevěný oltář v Levoči a některé jeho práce zdobí místní kostel, obecní úřad, a zdravotní středisko a režisér Vladimír Svitáček, blízký přítel Miroslava Horníčka a Zdeňka Svěráka.

Pamětihodnosti: Kostel Nejsvětější Trojice, Pomník padlých v 1. a 2. světové válce, Kamenné sousoší Nejsvětější Trojice, socha svatého Jana z Nepomuku, 20 křížů, postavených v obci s blízkém okolí, Podzemní chodby odkryté roku 1932, Boží muka a Zvonička v Zabitém žlebu, připomínající povražděné předky protestanskými buřiči roku 1619. V blízkém okolí se nachází přírodní park Bobrava, s nově vybudovanou cyklotrasou. Ke sportování vybízí nová sportovní hala a k ní přilehlý venkovní sportovní areál, volejbalové a fotbalové hřiště. Také nově zrekonstruované koupaliště s možností občerstvení a hřištěm na plážový volejbal, je hodně navštěvovaným areálem. Občerstvit se můžete ve třech místních restauracích a cukrárně. Každoročně se pořádají Mladé a Staré hody se stárky a na začátku a na konci prázdnin letní noci s hudbou a občerstvením. Spolky působící v obci jsou, Hasičský sbor, TJ Sokol, Myslivecké sdružení Výrovka, Střelická Chasa, včelaři a další.

kostel pošta autobusové spojení prodejna potravin restaurace vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Brno-venkov

Telefon: 547 239 430

Email: strelice@streliceubrna.cz

Web: www.streliceubrna.cz