Srní

Srní je poměrně mladá horská obec, kterou založil majitel panství Stodůlky baron Schmiedel pro dřevaře v roce 1727 a pojmenoval podle hojného výskytu srnčí zvěře. Ani před tím zde však nebylo pusto. Několik zarostlých hald v blízkém okolí svědčí o tom, že se tu v minulosti těžilo zlato. Pro hornickou minulost hovoří i pozlacený orel, který býval umístěn na špičce věže zdejšího kostela. Postupně se osada rozrostla na rozsáhlou farní obec, v níž na počátku 20. století žilo 300 téměř výhradně německých obyvatel. Původně v obci sídlili též strážci hranic – Králováci. V roce 1788 byl postaven kostelík a v letech 1804 až 1805 na jeho místě kostel Nejsvětější Trojice. Je to jednolodní, slohově nevýrazná stavba s hranolovou věží, na návětrné straně krytá šindelem. V roce 1818 byla v Srní umístěna jedna z prvních meteorologických stanic a fungovala zde do roku 1845. K zajímavostem v Srní patřil mlýn s pilou, který pracoval do roku 1949. Na malém hřbitově jsou pochováni někteří příbuzní Karla Klostermanna a postavy z jeho děl.

Při silnici směr Prášily se asi 1 km od Srní nachází stará dřevorubecká osada Mosau (česky Mechov). Dnes je Srní hlavně rekreační obec s řadou hezkých původních stavení horského typu.

běžkařské terény hasičský sbor houbaření kaplička kostel pěší turistika poznávací turistika veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel informace možnost kempování možnost ubytování prodejna potravin restaurace rozhledna

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Plzeňský kraj

Okres: Klatovy

Telefon: 376 599 281

Email: ousrni@tiscali.cz

Web: www.sumava.net/ousrni