Heršpice

Objevte místa v lesích, nad kterými se vznášejí velmi zajímavá tajemství z minulosti, a vychutnejte si putování krajinou prošpikovanou stezkami se spoustou přitažlivých zastávek pro hru i odpočinek.

Přesně tak může vypadat váš výlet do atraktivní obce Heršpice, na kterou narazíte autem už za deset minut od Slavkova u Brna směrem na Kyjov, nebo si tam namiřte na kole z kterékoliv okolní vesnice a vaše trasa bude plná nečekaných dobrodružství už od prvního šlápnutí do pedálů.

Přírodní park Ždánický les, který pokrývá většinu plochy Heršpic, je sice velice pěkný a právem považovaný za klidovou relaxační oblast s čarokrásnými zákoutími a desítkami kilometrů dlouhými udržovanými stezkami, ale také je osobitě tajemný a bohatý na nejrůznější historická svědectví.

Například v místě, kde se modrá turistická trasa napojuje na zelenou, stála kdysi hájenka Zlatý jelen. Je zde i řada zachovalých památníků z časově různých období. Žlutá trasa zase prochází zaniklou středověkou vesnicí Konůvky, jejíž historie sahá až do roku 1365. Tato oblast patří mezi 100 nejvýznamnějších archeologických lokalit v  ČR., Vesnice čítala na 33 domů a měla i vlastní kostelík a větrný mlýn. Dnes tam můžete najít vytyčené zbytky některých staveb či odpočinout ve dřevěném altánu.

Cyklotrasa směřující z  heršpické návsi do polí vede podél strání s chráněnými orchidejemi, kolem dvou rybníků s ohroženými rosničkami, kuňkami a skokany a skrz nově osázenou alej až k ekofarmě Jalový Dvůr. Tam můžete uprostřed pastvin nabrat síly v hospůdce U Hříbka a nedočkavě pokračovat hlouběji do lesa, nebo se tam ubytovat a prožít víkend s výcvikem loveckých ptáků, vyzkoušet si práci farmáře s péčí o koníky, oslíky a ovečky, rybařit, a dokonce se projet v kočáře taženým koňmi.

A kdo má raději kulturu, ten může v centru obce navštívit kostel svatého Matouše s původní věží z roku 1870 či zrekonstruovaný evangelický kostel z roku 1864. Roku 1880 zde dokonce byl přijat do evangelické církve náš pozdější první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. V kostele je tomuto aktu věnována pamětní deska. Můžete

U nás v Heršpicích si můžete užít volnočasové aktivity pořádané mateřským centrem Ententyky nebo originální loutkové divadlo Dřeváček uznávaného řezbáře Jiřího Olšanského. Potěšením je i procházka hezky udržovanou obcí, s jejíž sezónní výzdobou pomáhají místní zahrádkáři. Mají šikovné ruce jsou chloubou celé obce. Jejich originální, stále se měnící výtvory můžete obdivovat v samém srdci obce a na podzim si u nich můžete nakoupit domácí zeleninu a ovoce. 

V obci také skvěle funguje řada fotbalových mužstev všech generací. Své zázemí mají na nově zrekonstruovaném fotbalovém hřišti kde najdete i malou hospůdku pro občerstvení, v  jehož těsné blízkosti je i víceúčelové hřiště pro celé rodiny. 

A pro vášnivé cyklisty je tu jedna specialita – akce nazvaná Za poznáním svého regionu, kterou organizuje mikroregion Ždánický les a Politaví, při které se sbírají razítka do speciálních cykloprůkazků a na konci sezony je slavnostní vyhlášení všech účastníků.

agroturistika autoservis dětské hřiště fotbalové hřiště houbaření chráněnná krajinná oblast kadeřnictví kosmetika kostel naučná stezka pěší turistika veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování pivnice prodejna potravin víceúčelové hřiště

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Vyškov

Telefon: 544 222 721

Telefon: 724 744 038

Email: ouherspice@politavi.cz

Web: www.herspice.cz

Adresa: Heršpice 91, 684 01 Slavkov u Brna