Choltice

Městys Choltice se nachází v mělké kotlině v podhůří Železných hor 15 km jihozápadně od Pardubic, mezi městy Přelouč a Heřmanův Městec.  Choltice jsou častým cílem milovníků historie, neboť jeho počátky sahají až do konce třináctého století. Mezi nejvýznamnější choltické památky patří barokní zámek. Nabízí dva prohlídkové okruhy, včetně kaple sv. Romedia s unikátní štukovou výzdobou, jednu z nejstarších barokních lékáren na našem území a mnoho dalších zajímavých expozic. Dětský okruh nabízí prohlídku muzeem vodníků a Černého divadla. Zámek je pro veřejnost otevřen od dubna do října. Na své si přijdou i milovníci přírody, neboť zámecká 69 hektarová obora s parkem, jež jsou rezervací a Evropsky významnou lokalitou nabízí k zhlédnutí mnoho vzácných dřevin, rybníky a známá filmová místa.  Zámek i park jsou také hojně využívány k pořádání svatebních obřadů. Cyklisté v Cholticích jistě ocení množství cest nejen parkem, ale také obcí a lesnatým okolím se zajímavými cíli.

V současné době žije v Cholticích 1 141 obyvatel. Nachází se zde úřad městyse (matrika, stavební úřad), knihovna, základní a mateřská škola, sportovní areály, pošta, zdravotní středisko, lékárna, DPS, obchody a restaurace.

Kontakty pro zámek Choltice: 734 257 579, kastelan@choltice.cz,  

www.zamek-choltice.cz

www.facebook.com/cholticezamek

 

Členem mikroregionů

Podhůří Železných hor

autocamping autoservis benzinová stanice hasičský sbor kaplička kostel lékárna pošta poznávací turistika veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost koupání možnost ubytování muzeum pension prodejna potravin restaurace tenis vlakové spojení zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Pardubice

Telefon: 466 972 200

Telefon: 734 257 579

Email: podatelna@choltice.cz

Email: kastelan@choltice.cz

Web: www.choltice.cz

Web: www.zamek-choltice.cz

Web: www.facebook.com/cholticezamek