Ptení

Obec Ptení se nachází v okrese Prostějov v olomouckém kraji. Ke dni 1. 1. 2013 zde žilo 1090 obyvatel. Název obce pochází od staroslovanského slova slova „Ptení“, což byla podoba podstatného jména „pták“.

První lidé osídlili okolí dnešní obce již v dobách pravěku. Archeologické nálezy ukazují na osídlení kraje již v době kamenné. Nejstarší dochovaná písemná zpráva o vsi pochází z roku 1131, je jí soupis majetku olomoucké metropolitní kapituly, ke které patřily také tři zdejší popluží. Zbývající část vesnice pravděpodobně vlastnil jeden nebo více nižších šlechticů. K roku 1378 je ve vsi poprvé doložena tvrz, kterou tu středověcí majitelé Ptení nechali postavit i přes blízkost hradu Plumlova i stražiského hradu.

Ptení je bezesporu obcí s velice dlouhou o bohatou historií. Kromě ní se navíc může pyšnit pozorností řady osobností české kultury – kromě Petra Bezruče se obci věnuje také např. Alois Jirásek a Bohumír Štégr, skladatelé František Míťa Hradil a Evžen Kutal. Se vsí jsou spojeni i akademičtí malíři Stanislav Lolka, Oldřich Lasák a Vojtěch Preissig. Ptení je také rodištěm významných osobností – mezi nejvýznamnější patří Prof. MUDr. Karel Výmola, zakladatel prvního českého ústavu pro hluchoněmé, Prof. Dr. Josef Švéda, univerzitní profesor analytické chemie na Karlově univerzitě v Praze, dále hudební vědec Gracián Černušák a spisovatel Antonín Hejbal.

 

Členem mikroregionů

Mikroregion Kostelecko

kaplička kostel autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika pivnice prodejna potravin restaurace zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Olomoucký kraj

Okres: Prostějov

Telefon: 582376717

Email: napistenam@pteni.cz

Web: www.pteni.cz