Pustá Kamenice

Obec PUSTÁ KAMENICE leží v nejzápadnější části okresu Svitavy v mírně členitém terénu. Má rozsáhlé katastrální území o rozloze 1531 ha, které je zařazeno do CHKO Žďárské vrchy. Katastrální území je tvořeno 1105 ha lesy, což je 72% území, 24% území tvoří zemědělská půda. Katastrem obce probíhá hranice evropského rozvodí Labe – Dunaj. Obec má délku 2,5 km a rozprostírá se v údolí potoka zvaného Kamenická voda a kolem silnice č. III/3548, která nad obcí končí. Nadmořská výška katastru se pohybuje od 590 m.n.m.v části zvané Pec, po 765 m.n.m. na Spáleném kopci. Je typem lánové obce s nepravidelnou zástavbou. V současnosti zde žije 333 obyvatel.

První písemná zmínka o obci, staré hornické osadě, se v některých dokumentech datuje k roku 1392 a v některých k roku 1395. Název obce byl údajně odvozen tak, že „Pustá“ má původ od pusté krajiny a „Kamenice“ od starého významu slova kamenice, které původně znamenalo kamennou komoru, nepochybnou část vesnického obydlí, kde se mimo jiné uchovávaly potraviny. Součástí obce je místní část Pec, která vznikla později, pravděpodobně v době, kdy se ve vedlejší osadě Čachnov – Ruda dolovala železná ruda (1690-1829) a v Peci vznikla roku 1722 vysoká pec, v níž se ruda tavila. Osada tak dostala jméno podle této pece. Obec Pustá Kamenice byla součástí panství Rychmburk, kde setrvala až do roku 1850. Od tohoto roku byla samostatnou obcí v rámci okresu Vysoké Mýto do roku 1949, kdy přešla pod okres Polička. Od roku 1960 je součástí okresu Svitavy.

Pustá Kamenice je přístupná autobusem i vlakem. V obci jsou dvě vlakové a dvě autobusové zastávky. V centru obce se nachází jedna z autobusových zastávek, u které je instalovaná velkoplošná mapa běžeckých lyžařských tras Mikroregionu Poličsko. Součástí této mapy jsou i cyklostezky a turistické stezky. Výchozím bodem pro turisty, cykloturisty a lyžaře je místo u horní vlakové zastávky, kde je umístěna další mapa. Odtud je možné napojení na cyklotrasy, lyžařské běžecké trasy, turistické stezky a to jak směrem na Žďárské vrchy, tak i směrem k Toulovcovým maštalím.Další památky : Římskokatolický kostel sv. Anny, který byl vystavěn v roce 1680 za přispění Františka Antonína Berky z Dubé, pána Rychmburku. Je zděný z kamene a cihel, postavený v raně barokním slohu, půdorys kostela je miniaturní kopií chrámu sv. Petra v Římě, pomník padlých občanů v místě zvaném „Pekelec“z roku 1947, kteří zde byli zastřeleni nacisty 2.5.1945, Mlynařova lípa – památný strom, obvod 610 cm, 34 m vysoký, šířka koruny 27 m, stáří cca 300let, Hápova skála – izolovaný skalní útvar z migmatitu a dvojslídných rul s typickými mikrotvary vznikajícími podél ploch foliace a na ně kolmých tektonických puklin, Hápův javor – výrazný orientační bod na kopci nad obcí, kříž u prodejny z roku 1898, 4 kříže: u Peci, u hřbitova, na kopci a u Čachnova 

Tradiční společenské akce pořádané v obci:

Leden: Hasičský bál

Únor: Masopustní průvod, Šibřinky, Dětský maškarní karneval

Březen: Turnaj ve stolním tenise, Turistický pochod Vysočinou

Duben: Pálení čarodějnic

Květen: Besídky ke dni matek (ZŠ a MŠ + senior klub)

Červen: Dětský den, Dvoudenní turistický výlet pro rodiče a děti

Červenec: Turnaj v tenise, Pouťová zábava, Pouťové fotbalové utkání ženatí:svobodní

Srpen: Turnaj v nohejbale trojic

Září: Čtyřdenní turistický zájezd do hor, Tenisový turnaj ve čtyřhře

Říjen: Posvícenská taneční zábava, Posvícenský fotbal. zápas ženatí:svobodní, Výlov rybníka 

Listopad: Rozsvícení vánočního stromu

Prosinec: Mikulášská obchůzka obcí, Vánoční koncert ZŠ a MŠ v kostele sv. Anny, Vánoční bruslení pro děti a rodiče, 

V obci působí dva místní spolky, které pořádají výše uvedené akce. Jedná se o Tělovýchovnou jednotu čítající 143 členů a Sbor dobrovolných hasičů čítající 65 členů. Dále je zde klub seniorek o 40 členkách. Rovněž i ZŠ a MŠ Pustá Kamenice pořádá řadu kulturních, sportovních a společenských akcí.

Pro sportovní vyžití obec nabízí sportovní areál u obecního úřadu, kde najdete kurt pro tenis, volejbal a nohejbal s umělým povrchem s křemičitým vsypaným pískem a travnaté hřiště na malou kopanou. Rezervace kurtu je možná po tel. domluvě na tel. číslech: 728893144, 720567278, 606159910 nebo 773655691.

Děti najdou vyžití v odpočinkovém zákoutí na zahradě obecního úřadu, kde je nově vybudované dětské hřiště s prolézačkami, houpadly, lanovou pyramidou, herní sestavou se dvěma věžičkami s nášlapným výlezem s madly, žebříkem, skluzavkou, řetězovým mostem, dvojhoupačkou a lezecí stěnou, dále pak minikolotočem, šplhací „Pavoučí sítí“, pískovištěm   a houpačkou tzv. „Hnízdo“. Nechybí zde ani odpočinkové posezení na lavičkách, jejichž součástí jsou i stoly. Od horní zastávky ČD je již zmiňovaný výchozí bod tras pro turisty, cykloturisty a běžce na lyžích, odkud je v případě příznivých sněhových podmínek nabídnuta skútrem upravovaná lyžařská stopa. Uvedené značené trasy míří do přilehlých obcí: Borová, Pustá Rybná, Březiny, Křižánky, Milovy, Svratouch a Svratka, především překrásnými lesy v CHKO Žďárské vrchy.

Milovníkům památných stromů nabízíme zastavení na horním konci obce u „Mlynařovy lípy“ a v dolní části obce u „Hápova javoru“. Zájemci o rybaření si mohou u Rybářského sdružení Vysočina Polička zakoupit povolenku k lovu ryb udicí a vyzkoušet své štěstí na „Pustokamenickém rybníku“.

V roce 2012 získala obec Bílou stuhu v soutěži Vesnice roku Pardubického kraje 2012, slavnostní vyhlášení proběhlo v Českých Heřmanicích.Další ocenění získala obec v roce 2011, kdy obsadila 2.místo v celostátní soutěži Obec přátelská rodině 2011 v kategorii obcí do 500 obyvatel, dále pak v roce 2010 a 2012 uspěla v soutěži Zlatý ERB v rámci pardubického kraje (1.2.3.místo).V současné době je ze strany obce připravována kniha o obci Pustá Kamenice, která by měla vyjít v roce 2014 u příležitosti 120 let založení SDH Pustá Kamenice (založeno 1894). Oslava proběhne v měsíci červenci 2014. V roce 2012 proběhla oslava 50. výročí založení místní tělovýchovné jednoty a 50. výročí otevření kulturního domu v Pusté Kamenici. 

Členem mikroregionů

Mikroregion Poličsko, Svazek obcí AZASS

běžkařské terény dětské hřiště fotbalové hřiště houbaření chráněnná krajinná oblast kostel míčové hry, sportoviště památný strom pěší turistika pošta veřejný internet vlejbalové hřiště autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost koupání pivnice prodejna potravin víceúčelové hřiště vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Svitavy

Telefon: 773 655 691

Telefon: 461 105 056

Telefon: 773 655 708

Email: starosta@pustakamenice.cz

Email: obec@pustakamenice.cz

Web: www.pustakamenice.cz