Nový Jičín

Nový Jičín byl založen ve 2. polovině 13. století na křižovatce důležitých obchodních cest.

Leží na jižním okraji Moravské brány v Podbeskydské pahorkatině. Novým Jičínem a jeho přilehlými obcemi protékají říčky Jičínka, Grasmanka a Zrzávka. Město se může pochlubit neobvykle vysokým počtem pamětihodností, které tvoří Městskou památkovou rezervaci vyhlášenou v roce 1967. Spousta turistických atraktivit se nachází přímo na Masarykově náměstí. Na první pohled návštěvníky okouzlí malebné podloubí na všech čtyřech stranách. Střed náměstí zdobí morový sloup z počátku 18. století a kamenná kašna se sousoším tančících sedláků. Vůbec nejstarší památkou města je původně gotický hrad pánů z Kravař, postavený koncem 14. století. Na jeho místě vyrostl v průběhu 15. a 16. století renesanční zámek, který dnes slouží jako muzeum. Mezi další významné stavby patří například kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo šestiboká Bašta.

Na Masarykově náměstí ve žlutém rohovém domě číslo 45 sídlí Návštěvnické centrum Nový Jičín – město klobouků, které láká svými stálými expozicemi. Jedná se o Kloboukovou expozici a Expozici Generál Laudon, který mimochodem v tomto domě roku 1790 zemřel.

Kromě kulturního bohatství má Nový Jičín i překrásné okolí a je tak ideálním výchozím bodem pro pořádání výletů. Celou oblast protkávají značené turistické trasy, cyklotrasy a naučné stezky jako je například Naučná stezka Františka Palackého. K oblíbeným lokalitám patří vodní nádrž Čerťák, rekreační oblast s amfiteátrem na Skalkách, kojetínský kopec Svinec s Oční studánkou nebo nedaleká zřícenina hradu Starý Jičín.

Akce:

Každý rok se v Novém Jičíně pořádají pravidelné akce. Navštívit můžete třeba některý z našich jarmarků, které se konají během celého roku. Pravidelnou akcí je vždy 30. dubna pálení čarodějnic. V rámci Novojičínského léta můžete navštívit řadu dalších akcí jako je například Divadelní dílna, Pivobraní,Vítání prázdnin nebo Jičínfest. Novojičínské léto pak první víkend v září uzavírá již tradiční Slavnost města.

kostel autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí




Kontakty

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres: Nový Jičín

Telefon: 556 768 222

Telefon: 556 711 888

Telefon: 556 768 288

Email: icentrum@novy-jicin.cz

Web: www.novyjicin.cz

Web: www.icnj.cz