Kamenický Šenov

Mezi perlami půvabné české země se třpytí i Kamenický Šenov, ležící  na rozhraní Českého Švýcarska s bizardními útvary  pískovců a Lužických hor s vyvřelými homolemi čediče. Silnice I/13 rozděluje území města na dvě CHKO – Lužické hory a České středohoří v nadmořské výšce 350 – 550 m. n. m.. Rozloha činí necelých 13,5 km2.

První zpráva o Kamenickém Šenově je z roku 1352. Vesnice byla roku 1849 povýšena na městys a roku 1900 na město. První dílnu na lustry založil Josef Palme na Práchni v roce 1724. Roku 1856 byla založena první sklářská odborná škola v Evropě.

Rekreace a sport – Ke sportovnímu vyžití slouží v zimě sjezdovka na Práchni. Kratší běžkařské trasy se zajímavými výhledy do krajiny nabízí bezprostřední okolí Kamenického Šenova. V letních měsících je nejčastějším cílem výletů Panská skála  Ke sportovnímu vyžití slouží kuželkářská dráha v restauraci  „U Pavlasů“ a sportovní hala Základní školy. Cílem výletů je také přímo ve městě Šenovský vrch, skalní ostroh Česká skála a místo s dalekým rozhledem „Na Vyhlídce“. Vyjížďky na koni nabízí farmáři na Práchni a v dolní Šenově. Klub přátel lokálky pořádají ve vybraných termínech výlety historickým vláčkem z Kamenického Šenova do České Kamenice a zpět. Okolí města je protkáno turistickými stezkami a cyklotrasami.  Návštěvníci mohou volit trasy podle libosti.

Památky a zajímavosti – Uprostřed města poblíž hlavní silnice stojí barokní kostel svatého Jana Křtitele, který byl postaven v letech 1715 – 1718. Sklářské muzeum stojící na nároží hlavní silnice poblíž kostele spravuje rozsáhlé sbírky rytého skla. Pořádají se zde pořádají různé výstavy sklářských výtvarníků,  kulturní akce, mezinárodní sympozia spojené.

Mimořádný význam pro město měla odborná sklářská škola, která byla jako první ve střední Evropě otevřena roku 1856. V roce 1875 se škola přestěhovala do nové budovy pod náměstím a dodnes vychovává sklářské výtvarníky.

Za významné podpory státu byla zrenkonstruován a dostavěn areál Základní školy a obnoveno náměstí T. G. Masaryka. Současně s přispěním  státu bylo vystavěno vzdělávací centrum a knihovna, kde jsou veřejné stanice internetu.

Panská skála – V letních měsících je nejčastějším cílem výletů Panská skála – čedičový vrch (597 m) výrazně vystupující z náhorní plošiny u Práchně na východním okraji Kamenického Šenova je nejznámější geologickou rezervací u nás. Již v 18. století zde byl v činnosti lom, v němž byla postupnou těžbou odhalena jedna z nejkrásnějších ukázek sloupcové odlučnosti čediče u nás. Pěti až šestiboké pravidelné čedičové sloupce jsou téměř svislé, až 12m dlouhé a mají 20-40 cm v průměru. Celý útvar připomíná píšťaly varhan, a proto je často nazýván Varhany. Pod skálou je malé jezírko, které vzniklo v jámě po vytěžení horniny a je plněno srážkovou vodou. Ze snadno dostupného vrcholu je pěkný rozhled k severu a západu na Kamenický Šenov a okolní kopce. Na východním úpatí vrchu stojí starý kamenný sloup Panny Marie.

autoservis běžkařské terény houbaření keramika kongresový sál kostel lékárna lékař možnost jízdy na koni odtahová služba pošta taneční parket vlak - místní trať WC autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika informace lyžařský vlek muzeum pension restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Liberecký kraj

Okres: Česká Lípa