Láz

První zmínka o obci pochází z roku 1498. Obec leží v jihozápadní části Moravy, mezi Moravskými Budějovicemi a Novými Syrovicemi. Láz je převážně zemědělská obec, ležící v nadmořské výšce 430 m n.m., o celkové výměře katastru 467 hektarů, s 285 obyvateli. V obci je dřevěná zvonička, na kterou se ještě donedávna 2x denně zvonilo. Dále je zde pamětní deska JUDr. Josefa Nejedlíka, který byl umučen v koncentračním táboře.

V roce 2015 byla odhalena pamětní deska Josefa Kapinuse na jeho rodném domě čp. 60.

Josef Kapinus (12. září 1900 Láz – 11. února 1968 Jaroměřice nad Rokytnou) byl český pedagog, spisovatel, sochař a malíř. Už v raném dětství se u něho projevil výtvarný talent. Vystudoval moravskobudějovické gymnázium a přál si pokračovat ve vyšším vzdělání uměleckého směru. Stal se ovšem učitelem. Své umělecké vzdělání prohluboval ve volném čase. Na Kapinusův příchod do Jaroměřic nad Rokytnou měl vliv Otokar Březina. Prostřednictvím Březiny se seznámil s akademickým malířem Františkem Bílkem. V jeho ateliéru v Chýnově po nějaký čas přebýval a školil se v modelování, řezbářství, dřevořezu a odlévání.

V našem kraji zhotovil několik pamětních desek obětem nacismu. Dále lze vzpomenout Kapinusova vrata v kostele svaté Markéty, na nichž zachytil čtveřici evangelistů. Věnoval se též vlastivědné práci (byl jedním z autorů jaroměřického památníku - 1939). Je pochován na hřbitově v Jaroměřicích nad Rokytnou.

hasičský sbor kaplička možnost rybolovu autobusové spojení možnost koupání

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Kraj Vysočina

Okres: Třebíč

Web: www.obec-laz.cz