Biskupice

Obec Biskupice leží v mikroregionu zvaném Malá Haná, v jihovýchodní části Pardubického kraje. První zmínky o obci pochází z roku 1262, kdy obec patřila k biskupství Olomouckému a historicky tedy obec patřila do země Morava.  K obci Biskupice náleží místní část Flintór a osada Zálesí (dříve Liebštejn, založena v roce 1729). V současné době má obec 460 obyvatel.

Obec je známá především více jak třistaletou tradicí pálení slivovice, kterou obec od roku 1999 také propaguje největší a nejznámější kulturně společenskou a sportovní akcí - festivalem slivovice „Biskupické kaléšek“, který se koná vždy první říjnovou sobotu v roce. Součástí festivalu je i závod na historických kolech.

Biskupice jsou zapsány i v České knize rekordů za velikonoční pomlázku z osmi prutů (rok 2010) měřící 55 metrů, vejce z vrbového proutí (rok 2011) vysoké 283 cm s obvodem 432 cm, zajíce z vrbového proutí (rok 2012), který má přes břicho 3 metry a vysoký je 296 cm, posledním rekordem je nejdelší naplétaná pomlázka z 8 prutů (2017), která měří 101 metrů.

V Biskupicích je i řada pamětihodností – zámek dříve patřící rodu Thurn-Taxis, zřícenina hradu Plankenberk, kostel sv. Petra a Pavla, archeologické naleziště  - hradiště Hrubé kole.

Kulturní a společenský život zajišťují v obci místní spolky – Český červený kříž, Sbor pro občanské záležitosti, Myslivecký spolek a AVZO. Pro sportovní účely je v obci areál „Střelnice“.

V obci je bohatý společenský život, za který obec v roce 2010 obdržela v krajském kole Pardubického kraje v soutěži Vesnice roku 2010 „modrou stuhu za společenský život“ a v roce 2015 získala obec za spolupráci se zemědělci „oranžovou stuhu“.

V roce 2022 se obci podařilo dosáhnout velkého úspěchu, kdy vyhrála v krajském kole Pardubického kraje v soutěži Vesnice roku „zlatou stuhu“ a stala se tak „Vesnicí roku2022 v Pardubickém kraji“.

autoservis dětské hřiště houbaření kaplička kostel památný strom pěší turistika pošta veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika lyžařský vlek možnost kempování pivnice prodejna potravin víceúčelové hřiště vlakové spojení zámek zřícenina

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Svitavy

Telefon: 461 326 521

Email: biskupice@biskupice.cz

Web: www.biskupice.eu