Bělá u Jevíčka

Obec Bělá u Jevíčka se nachází 20 km jihovýchodně od Svitav a 14 km jižně od města Moravská Třebová. Rozkládá se v malebném údolí Malonínského potoka v nadmořské výšce 396 m. Její celková rozloha činí 970 ha. K 1. 1. 2020 bylo v obci k trvalému pobytu hlášeno celkem 350 obyvatel, z toho 170 mužů a 180 žen. Obec Bělá u Jevíčka se člení na tři místní části, kterými jsou Bělá u Jevíčka, Malonín a Smolná. Budova OÚ není jen sídlem obecního zastupitelstva, ale nachází se v ní také kadeřnictví a obecní knihovna. Čtenáři i návštěvníci knihovny mohou v půjčovní době zdarma využívat veřejný internet a Wi-Fi připojení. Perfektně vedená obecní knihovna se stala příjemným místem pro půjčování knih, ale i místem pro setkávání občanů a dětí, které tam dochází hrát různé deskové hry. Z dalších prostor určených pro setkávání občanů lze jmenovat např. park ve středu obce nebo dětské hřiště s hracími prvky pro menší i větší děti a nové dětské hřiště v místní části Smolná.

V polovině roku 2019 byl na místě bývalé kuželny dostavěn a slavnostně otevřen nový kulturní dům s kapacitou sálu 120 lidí s kompletně vybavením zázemím pro pořádání kulturních a společenských akcí, stejně jako rodinných oslav a svateb. Od prvních chvil je kulturní dům hojně využíván obcí, místními spolky i občany.  Obec zakoupila budovu prodejny Jednoty, kompletně ji opravila, zateplila a pronajala řetězci maloobchodních prodejen Hruška, se kterým se společnými silami snaží prodejnu potravin a smíšeného zboží v obci udržet. Což se již nedá říct o místním hostinci, který byl v roce 2020 uzavřen.

V obci pracují dva Sbory dobrovolných hasičů, a to v Bělé a ve Smolné, oba sbory mají svoji hasičskou zbrojnici a také svoje klasické akce v průběhu roku. V předjaří jsou to masopustní průvody neboli po našem „VOSTATKE“, na přelomu června pořádá SDH Smolná „Turnaj v pétanque o smolenský meloun“ a třetí sobotu v červenci velmi oblíbené „Posezení pod lipami“. Koncem srpna pak organizuje SDH Bělá u Jevíčka na sv. Bartoloměje pouťovou zábavu. Na podzim je to potom akce obou sborů Bělovsko-smolenské koštování pálenek.  Mezi další akce, které se v naší obci pravidelně konají díky kulturnímu výboru při obci, patří: pletení pomlázek, dětský den, setkání ke Dni matek, setkání důchodců, Mikulášská besídka, rozsvěcení vánočního stromu, koledování na schodech OÚ, promítání filmů v kulturním domě apod. Další místní organizací v obci je Myslivecký spolek se sídlem v původní části bývalé kuželny, jež je součástí nového kulturního domu.

V obci se sice nenachází žádné kulturní památky, ale za zhlédnutí stojí následující historicky cenné objekty: socha sv. Jana, památníky obětem 1. světové války v Bělé i Smolné, nově rekonstruované křížky v Bělé před budovou OÚ, polní litinový kříž v Maloníně a dva křížky ve Smolné, dále opravené kapličky se zvonicí v Maloníně a ve Smolné. V obou kapličkách se zvoní dvakrát denně, v pravé poledne a večerní klekání (v 18 hodin).

Díky okolní malebné krajině je obec oblíbena mezi chalupáři. Turisté se mohou vydat po naučné stezce Bělásek, která přináší informace o Slunci a planetách Sluneční soustavy. Stezka začíná u Ekocentra Renata v Bělé u Jevíčka a končí u zahrady Základní školy v Jevíčku. Nádherný je také pro veřejnost otevřeny anglický park s fontánou u Odborného léčebného ústavu Jevíčko, jehož budovy prošly nákladnou rekonstrukcí a stojí určitě za zhlédnutí.  Na své si přijdou i milovníci cykloturistiky. Trasa, spojující dvě moravská města Jevíčko a Velké Opatovice, překonává zalesněný masív nad Smolenskou přehradou a vede příjemnou lesnatou krajinou. Smolenská přehrada je po odbahnění v r. 2019 často vyhledávána rybáři, kteří tu mohou strávit klidnou a příjemnou dovolenou. Tipy na výlety v okolí Bělé u Jevíčka:* Synagoga a městská věž v Jevíčku – 6 km* Poutní místo Kalvárie v Jaroměřicích – 10 km* Zřícenina hradu Cimburk – 15 km* Schody mrtvých, Křížový vrch, Brána času, muzeum a zámek v Moravské Třebové – 17 km* Zámek a zřícenina hradu v Boskovicích – 22 km* Westernové městečko Boskovice – 22 km* Hrad Bouzov – 27 km* Průmyslové muzeum v Mladějově na Moravě s unikátní úzkorozchodnou tratí – 29 km* Javoříčské jeskyně – 33 km.

dětské hřiště houbaření kadeřnictví kaplička lesní porosty naučná stezka pěší turistika veřejný internet Wi-Fi připojení zvonička autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování prodejna potravin

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Svitavy

Web: www.belaujev.net