Želetice

Obec se nachází asi 12 km západně od Kyjova. V současné době žije v obci 500 obyvatel. Želetice patří k nejstarším obcím na Kyjovsku. První písemná zmínka je z roku 1131. Raně gotický kostel sv. Jakuba pochází ze 13. století a byl přestavěn koncem 18. století v barokním stylu. Gotický presbytář s gotickým vítězným obloukem je nejstarší ze zbytku původního kostela. V roce 2003 byl do kostela nainstalován nový pseudogotický oltář.

V budově školy bylo zřízeno místní muzeum, které nám přibližuje život našich předků a připravuje také příležitostné výstavy.

V západní části katastru obce se nachází oplocená daňčí farma se stádem cca 400 kusů daňčí zvěře, která se svou rozlohou 65 ha řadí k největším svého druhu v republice.

Národní přírodní památka Na Adamcích je jednou z nejpestřejších moravských stepí a byla vybrána i do soustavy Natura 2000. Můžeme zde spatřit společenstva subpanonských úzkolistých suchých trávníků a širokolistých suchých trávníků; vzácné a ohrožené druhy rostlin, zejména populace druhů hadinec červený a lýkovec vonný, včetně jejich biotopů. Mezi vzácné a ohrožené druhy živočichů patří zejména populace druhů modrásek ligrusový, kudlanka nábožná a strnad luční. Nejkrásnější jsou Adamce v jarních měsících, kdy většina rostlin rozkvete.

Obcí prochází značená Kyjovská vinařská cyklostezka a v místě zrušené železniční trati vede cyklostezka Ždánicko, která propojuje Uhřice a Ždánice.

Obec žije bohatým kulturním a společenským životem. Do současného dění v obci se aktivně zapojuje spolek Želetické ženy, Zahrádkáři, Myslivecký spolek, fotbalový klub TJ Sokol, mužský pěvecký sbor a Sbor dobrovolných hasičů. V červenci, na svátek sv.Jakuba, se v obci konají krojované hody. Lidový kroj, který se v obci nosí při slavnostních příležitostech, patří do oblasti Hanáckého Slovácka. Vinaři každoročně pořádají ochutnávku vín a svěcení mladých vín.

 

Členem mikroregionů

Mikroregion Ždánicko

dětské hřiště fotbalové hřiště hasičský sbor chráněnná krajinná oblast kadeřnictví kaplička kostel pošta veřejný internet vinařská cyklostezka autobusové spojení možnost ubytování muzeum pivnice prodejna potravin

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Hodonín

Telefon: 518 622 725

Email: zeletice@zeletice.cz

Web: www.zeletice.cz