Kyjov

Město Kyjov je jedním z významných středisek lidové kultury Slovácka. Veškeré folklorní dění v této oblasti má staletou historii a tradice jsou zde dodnes předávány z generace na generaci v živé a autentické podobě, ať už se jedná o překrásné kroje, lidové písničky či zvykoslovné obřady. Okolí Kyjova je rájem pro cykloturistiku. Kyjovsko je protkané hustou sítí cyklostezek s rovinným i kopcovitým terénem. Také pěší turisté si zde přijdou na své. Procházky mezi vinohrady a vinnými sklípky je možné vyměnit za turistiku v kopcích Chřibů nebo Ždánického lesa. V Kyjově se nachází několik historických památek a je také vynikajícím výchozím bodem pro výlety do okolí.

Renesanční radnice

Byla postavena v letech 1561 - 1562 italskými staviteli. Věž dosahuje výšky 39 m. Radnice prošla mnoha úpravami jak exteriéru, tak interiéru, především opravou sgrafit. Dnes zde sídlí Městský úřad.

Renesanční zámeček

Zámeček je nejstarší dochovaná stavba ve městě. Je vyzdoben sgafity akademického malíře Jano Köhlera a letopočty na fasádě připomínají nejdůležitější data z dějin Kyjova. Od r. 1928 do současnosti slouží jako sídlo Vlastivědného muzea.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Trvalo téměř sto let, než byl v Kyjově na náměstí postaven a vysvěcen kostel Nanebevzetí Panny Marie. Pod kostelem se nachází kapucínská hrobka se 40 rakvemi, kvůli nimž je podlaha kostela značně zvednuta.

Kaple sv. Josefa

Na místě nynější kaple sv. Josefa původně stával románský farní kostel sv. Martina, jehož pravděpodobná podoba je vyobrazena na vedutě Kyjova z r. 1715. V současné době je veřejnosti nepřístupná. Kolem kaple se zachovalo několik hrobů s pomníky významných kyjovských rodin.

Kaple sv. Josefa Kalasanského

Vyrostla na místě bývalé kaple sv. Jana Nepomuckého, která byla součástí piaristické rezidence. Tato kaple byla vystavěna zároveň s vedlejší budovou gymnázia a je nejmladší z kyjovských sakrálních staveb. Byla postavena jako klášterní a studentská kaple.

Budova gymnázia

Významnou budovu dnešního Klvaňova gymnázium na konci 19. století vystavěl kyjovský stavitel G. Sonevend. Na štítu budovy najdete tři pamětní desky, věnované významným osobnostem spojeným s gymnáziem. V roce 2012 bylo gymnázium sloučeno se Střední zdravotnickou školou.

Budova bývalé zdravotnické školy

Budova byla postavena na konci 19. st. a sídlila zde dívčí škola. V letech 1928-1949 zde sídlila tzv. Odborná škola pro ženská povolání a od r. 1949 do roku 2016 zde sídlila zdravotnická škola.

Základní umělecká škola

Budova byla postavena v letech 1728-1739, v době pozdního baroka. Sloužila jako domov chudým občanům. Nyní stavba slouží jako sídlo základní umělecké školy a prodejny hudebních nástrojů.

Funkcionalistické stavby

Kyjov je zcela výjimečnou záležitostí, co se meziválečné architektury týče. Přestože mezi válkami byl Kyjov se svými 4506 obyvateli (r. 1930) ve srovnání s jinými městy malým okresním městem, meziválečná éra se prosadila v architektonickém utváření Kyjova zvlášť výrazně. Dodnes jsou tu k vidění funkcionalistické perly.

 

banka pošta autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel informace možnost ubytování pension restaurace vinařská oblast

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí






Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Hodonín

Telefon: 518 323 484

Email: urad@mukyjov.cz

Email: ic@mukyjov.cz

Web: www.mestokyjov.cz

Web: www.slovacko.cz