Zruč nad Sázavou

 

První dochovaná písemná zmínka o Zruči pochází z roku 1328, je však zcela jisté, že nejstarší osídlení je mnohem starší. Možná již templářští rytíři vybudovali na skále nad řekou Sázavou hrad střežící důležitou obchodní stezku. Původní dřevěnou tvrz časem nahradila kamenná stavba, kterou jeho majitelé postupně dobudovávali a opevňovali. Prakticky nedobytnou pevností se hrad stal během téměř 200 leté vlády silného rodu Kolowratů ve 14. a 15 století. Za vlády rodu Kaleniců pak zaznamenala Zruč nebývalého rozkvětu a v roce 1561 byla povýšena na město.

Dominanta města se časem měnila z hradu na zámek, zásadní změny však zaznamenala až za vlastnictví rodiny železničního stavitele Jana Schebka. Jeho syn Adolf začal v roce 1891 podle návrhů architekta Jan Vejrycha s rozsáhlou rekonstrukcí v novogotickém stylu.

V roce 1948 byl zámek rodině Schebků zkonfiskován a po roce 1989 vrácen potomkům posledního majitele.  V roce 2003 byla uzavřena poslední dohoda a zámek je od té doby ve vlastnictví města. V letech 2006 – 2010 byl za pomoci evropských fondů nákladně rekonstruován a poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti.

Návštěvníci zámku si dnes mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, vystoupit na zámeckou věž nebo si prohlédnout pečlivě renovované interiéry.

Zámek je otevřen každý den od 9 do 16:00 hod od června do září a na své si přijdou i děti. Děvčata budou nadšená ze stálé expozice muzea panenek a medvídků a kluci si mohou v hradním příkopu na rytířské stezce vyzkoušet, zda by byli platnými členy družiny rytíře Miloty Kolowrata.  Zájemci mohou navštívit i regionální muzeum mapující rozvoj ševcovského řemesla ve Zruči pod názvem „Od verpánku k Baťovi

Nejen kulturou a historií ale žije dnešní Zruč. Město se může pyšnit tím, že se aktivně účastní I. futsalové ligy s týmem Benago Zruč a svým návštěvníkům nabízí k využití i víceúčelovou sportovní halu s posilovnou a nově otevřený sportovní areál (tartanová dráha, umělá tráva, hřiště na hokejbal, fotbal, volejbal, volejbal...). V areálu se nachází i skatepark a beach volejbalové kurty.

Malým návštěvníkům je k dispozici denně otevřené dětské hřiště s kuličkovou dráhou a dopravním hřištěm s možností zapůjčení šlapacích autíček.

Členem mikroregionů

Mikroregion "Posázavský kruh"

benzinová stanice cykloservis dětské hřiště houbaření klášter kostel lékárna lékař památný strom pěší turistika pošta rekreační oblast taxislužba veterinář vlejbalové hřiště autobusové spojení možnost ubytování muzeum restaurace tenis vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí








Kontakty

Kraj: Středočeský kraj

Okres: Kutná Hora

Telefon: 327 531 329

Email: infocentrum@mesto-zruc.cz

Web: www.mesto-zruc.cz