Velké Přítočno

Obec Velké Přítočno se nachází v okrese Kladno, kraj Středočeský, přibližně 4 km jihovýchodně od centra Kladna a 3,5 km severně od Unhoště. Mezi severním okrajem obce a kladenským sídlištěm Kročehlavy se rozkládá moderní průmyslová zóna Kladno-jih, směrem na západ se zvedá zalesnění návrší Kožová hora.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1354. Dříve se Velké Přítočno nazývalo Hořejší. V místech nynějšího rybníka stávala tvrz, která zanikla asi v 17. století. Tvrz patřívala Vladykům z Přítočna. V roce 1705 prodal syn hraběnky ze Šternberka, Jaroslav Florián Švihovský Velké Přítočno Karlu Jáchymu Bredovi, jenž je připojil k tachlovickému panství. To od hraběte Bredy, známého tyrana českého lidu, koupila v roce 1732 Anna Marie Františka, velkovévodkyně Toskánská. Během jejího panování velkopřítočenský dvůr zaznamenal rozsáhlých změn. Byl vybudován velkokapacitní panský špejchar, který patřil k největším hospodářským stavbám v regionu. Po roce 1741 bylo Velké Přítočno často rabováno francouzskými a bavorskými vojsky, postupujícími po Chebské cestě (dnešní karlovarská silnice). V roce 1847 připadly statky jako soukromý majetek císaři Ferdinandovi V. Dobrotivému. Po jeho smrti připadly pod správu habsburské monarchie. 28. října 1918 byl velkopřítočenský dvůr a špejchar zestátněn.

V obci je pomník padlým v 1. světové válce.

V obci se nachází mateřská škola, základní škola - 1. stupeň a knihovna s přístupem k internetu. Je zde také k dispozici prodejna Jednoty COOP, restaurace U Bambitky a restaurace Panský dvůr. Obec vlastní kulturní sál, který pronajímá k soukromým i podnikatelským účelům. Konají se zde četné společenské akce pro děti, dospělé i seniory. Obcí prochází cyklistická trasa. Jsou zde různá sportoviště. Je zde také rybník. Není vyloučeno, že pod jeho hladinou jsou ukryty zbytky středověké tvrze.

dětské hřiště fotbalové hřiště pivnice prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Středočeský kraj

Okres: Kladno

Telefon: 312 688 816

Email: velke.pritocno@volny.cz

Web: www.velkepritocno.cz