Dobroutov

Obec Dobroutov se nachází na Českomoravské vysočině, 15 km sv. od Jihlavy a 2 km jv. od města Polné. Leží v překrásné krajině Křižanovské vrchoviny, je označována za mírně teplou. Nadmořská výška 512 m n.m. První zmínka o obci Dobroutov je z konce 13. století. V těsné blízkosti obce prochází státní silnice Polná-Třebíč, komunikace dříve zvaná „Královská“. Katastrální území Dobroutov má asi 1012 ha. V katastru obce je velký lesní komplex OCHOZ s nejvyšším bodem 610 m n.m. Jihovýchodní hranice obce je také hranicí Čechy Morava. Dominantou obce je víceúčelová budova obecního úřadu, dříve základní dvoutřídní škola, ke které byl v r. 1974 přistaven nový kulturní dům, ve kterém je hostinec, knihovna, zasedací místnost, klubovna dětí a sociální zařízení. V horní části obce je Rumunský kříž, který postavili Rumuni, vojáci vracející se z války r. 1945. V roce 2014 byl vysvěcen nový Rumunský kříž, který byl darován obci Dobroutov Rumunskem. V roce 2013 bylo v obci započato s výstavbou nové kaple včetně úpravy okolí a rozsáhlého přístupového schodiště. Kaple která je zasvěcena sv. Janu Křtiteli byla slavnostně vysvěcena v roce 2019.

Uprostřed obce je návesní rybník 1 ha a prodejna KOOP. Dobroutov má 290 obyvatel a je členem Mikroregionu „Polensko“ do kterého spadá 19 obcí. Obec Dobroutov leží v ekologicky čisté krajině bez průmyslové zóny, znečisťující ovzduší. 

Členem mikroregionů

Mikroregion Polensko

agroturistika automyčka autoservis dětské hřiště houbaření kadeřnictví kosmetika lékař možnost jízdy na koni možnost rybolovu odtahová služba parkoviště pěší turistika pošta veterinář vinárna autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování prodejna potravin restaurace tenis vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Kraj Vysočina

Okres: Jihlava

Telefon: 602 779 897

Email: dobroutov@seznam.cz

Web: www.dobroutov.cz