Libáň

Město Libáň leží na říčce Libáňský potok v nadmořské výšce 238 m. Pod město spadají okolní vesnice Psinice, Křešice, Zliv a Kozodírky. Ve městě je několik historických památek. Za nejstarší lze považovat původně raně gotický kostel Nalezení sv. Kříže z druhé poloviny 13. století ve Zlivi. Kostel byl v 18. století barokně upraven. Dalším původně gotickým kostelem ze 14. století je kostel sv. Jiří ve Psinicích, který byl okolo roku 1870 také architektonicky upraven. Dominantou kostela sv. Jiří je dřevěná zvonice z roku 1600 (viz foto). Přímo v Libáni byl v letech 1755-57 postaven na místě původní dřevěné kaple barokní kostel sv. Ducha, ve kterém se dochovaly vzácné barokní varhany, které byly v roce 1998 kompletně zrestaurované. Z novějších památek je významný pomník mistra Jana Husa. Za neoficiální symbol města je považována tři sta let stará památná borovice rostoucí nad městem v místě zvaném „Na Horách“ (viz foto). Tento strom je známý mezi občany města a okolí jako „Libáňská borovička“, je místem schůzek milenců a věčným námětem pro malíře, básníky, spisovatele a fotografy. Ve městě funguje zdravotní středisko, Základní škola a Mateřská škola Libáň, pošta, restaurace Radnice, restaurace Na Knížecí, čerpací benzínová stanice, stavebniny, obchody s potravinami, drogerií a textilem, lékárna Melissa, domov pro seniory Samanit a nachází se zde děkanský úřad. Pro sportovní vyžití slouží sokolovna s tenisovými kurty, sportovní areál s fotbalovým hřištěm a víceúčelovým hřištěm s umělou trávou, antukovým hřištěm na volejbal, dále s hřištěm na plážový volejbal a turistickou ubytovnou s celoročním provozem.
Mezi nejpopulárnější kulturní a společenské akce patří Libáňský hudební máj – Foerstrovy dny, taneční kurzy a řada dalších. Nově město organizuje dětský den (ve spolupráci s ostatními místními spolky) a rozsvícení vánočního stromku. Místní loutkové divadlo Martínek pořádá pravidelně přehlídku loutkových divadel „Řezníčkova Libáň“. Sdružení rodičů a přátel libáňské školy pořádá každoročně dušičkový lampionový průvod, výrobu adventních věnců a vánočních dekorací. Městská knihovna Libáň uskuteční během roku celou řadu besed a cestopisných přednášek.
V Libáni jsou tyto místní spolky: Foerstrovy dny o.p.s., ochotnický divadelní spolek Bozděch, Loutkové divadlo Martínek, TJ Sokol Libáň, Sdružení rodičů a přátel libáňské školy, Český rybářský svaz Libáň, Český svaz včelařů Libáň, myslivecký spolek Pod Borovičkou Libáň, Sbor dobrovolných hasičů Libáň.
V současné době zde trvale žije 1740 obyvatel.

https://photos.app.goo.gl/FyEJz2BHs7RJgrFK7

 

Členem mikroregionů

Svazek obcí Mariánská zahrada

autoservis benzinová stanice cykloservis kadeřnictví kosmetika kostel lékárna noční bar parkoviště veřejný internet vinárna vlejbalové hřiště autobusové spojení restaurace tenis vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Jičín

Telefon: 493 598 191

Email: mestoliban@mestoliban.cz

Web: www.mestoliban.cz