Jeníkovice

Obec Jeníkovice leží v kraji královéhradeckém, zhruba 3 km severně od Třebechovic pod Orebem. V současné době má obec téměř 470 obyvatel. Nachází se v krásné lesnaté a kopcovité krajině. Historicky je obec připomínána již v roce 1385. Dominantou obce je barokní kostel sv. Petra a Pavla. Na prostranství před ním rostou dvě památné lípy, z nichž nejstarší "Lípa roboty" byla zasazena roku 1850. V minulosti byla obec proslulá cihlářskou výrobou. Kromě již zmíněného kostela sv. Petra a Pavla můžete v obci vidět hned několik dalších památných objektů. V roce 2012 byla kompletně zrekonstruovaná evangelická zvonička, zachovalo se i několik roubených staveb a křížků.

K dispozici občanům je prodejna potravin, knihovna, nové dětské hřiště. V budově bývalé školy z roku 1870 byla zřízena mateřská škola, kterou dnes navštěvuje 50 dětí. Centrem dění je obecní hospoda se sálem o kapacitě 120 osob. Pořádání mnoha nejen kulturních akcí v obci je dílem spolupráce spolků, které v obci působí. Obec Jeníkovice příkladně reprezentuje Sbor dobrovolných hasičů, Sportovní klub Jeníkovice i rybáři. Působí zde i Honební společenstvo Jeníkovice.

 

Členem mikroregionů

Mikroregion Třebechovicko

autoservis fotbalové hřiště golf kostel památný strom pěší turistika pošta veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika pivnice prodejna potravin víceúčelové hřiště

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Hradec Králové

Telefon: 495 593 579

Telefon: 724 179 758

Email: jenikovice@wo.cz

Web: www.jenikovice.trebechovicko.cz