Vysoká nad Labem

Naše obec vznikla hluboko v minulosti na levém břehu Labe, nedaleko od soutoku Labe s Orlicí. První písemná zmínka pochází z roku 1073, resp. 1085, v souvislosti s Opatovickým klášterem, jemuž po několik století výnosem krále Vratislava II. naše obec patřila. Hrála významnou úlohu i v husitských válkách a je místem setkání císaře Františka Josefa I. a císařovny rakouské Alžběty (Sissi). 

Obec leží na jižní straně protáhlého zalesněného návrší a v úbočí kopce Milíř, který je nejvyšším bodem širokého okolí. Pro svou polohu těsně u Hradce Králové a pro krásné okolí tvořené smíšenými a borovými lesy na jedné straně a údolní nivou řeky Labe na straně druhé je vyhledávaným cílem pěších i cyklistických výletů.

Vysoká leží na cyklistické trase "Labská stezka“ a na cyklostezce "mechu a perníku“ vedoucí z Hradce Králové do Pardubic. První etapa této cyklostezky, 5 km dlouhý úsek z Hradce Králové do Vysoké nad Labem, byla dokončena nákladem 31 milionů korun v dubnu 2019. Turistickou atrakcí  se stala 31 metrů vysoká rozhledna Milíř dokončená v roce 2013 na kopci nad obcí, na křižovatce turistických značených cest a cyklotras. Rozhledna získala v roce 2014 ocenění v soutěži stavba roku Královéhradeckého kraje a v roce 2017 byla oceněna v soutěži Zlatá cihla rozvoje venkova Královéhradeckého kraje. 

 V katastru obce leží známý Opatovický jez založený Vilémem z Pernštejna roku 1513, který zásobuje vodou 35 kilometrů dlouhý, dosud funkční kanál.

Pro občany obce i pro návštěvníky nabízíme zázemí ve třech restauracích, z nichž penzion Hubert nabízí i ubytování. Občanům je dále k dispozici plně vybavený sportovní areál, zahrnující fotbalové hřiště s klubovnou a občerstvením, multifunkční sportovní halu, víceúčelové hřiště s umělým povrchem, skatepark, hřiště pro plážový volejbal a dětské hřiště.

V obci je zaveden plyn, kanalizace s vlastní čističkou, máme poštu, prodejnu potravin, hřbitov s opravenou kapličkou, ve které se slouží pravidelné bohoslužby. Mateřská škola byla nově opravena a rozšířena na dvojnásobnou kapacitu tak, aby stačila nárůstu obyvatel. Dětské hřiště vedle obecního úřadu slouží veřejnosti i dětem z mateřské školy. V místě je několik soukromých provozoven, například zámečnictví, truhlář, autoservis, kadeřnictví, kosmetický a masážní salon. Dopravní spojení s Hradcem Králové zajišťují autobusy MHD Hradec Králové linka 18 a 20 a soukromý dopravce.

V současné době žije v obci 1.740 obyvatel a počet se dále zvyšuje díky intenzivní výstavbě rodinných domků. Příčinou je výhodná poloha obce v těsné blízkosti stotisícového Hradce Králové a hlavně okolní krásná příroda.

 

Akce naleznete na : www.vysoka-nad-labem.cz/aktuality

 

https://www.virtualtravel.cz/export/vysoka-nad-labem/

autoservis běžkařské terény dětské hřiště fotbalové hřiště houbaření kadeřnictví kaplička kosmetika lékař možnost jízdy na koni pěší turistika pošta veřejný internet veterinář autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování prodejna potravin restaurace víceúčelové hřiště

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Hradec Králové

Telefon: 495 580 130

Telefon: 725 081 339

Email: info@vysoka-nad-labem.cz

Email: starosta@vysoka-nad-labem.cz

Web: www.vysoka-nad-labem.cz

Web: www.vysoka-nad-labem.cz/aktuality