Nehodiv

Podíváte-li se do autoatlasu ČR najdete v jeho rejstříku jen jedinou obec pod názvem Nehodiv. O samotném vzniku jména obce se nedochoval žádný záznam, ale je možné odvozovat jej od slova „nehoditi se“. Předpokládá se, že místo bylo tak nehostinné a kamenité, že se k osídlení prostě nehodilo. Nehodiv se nachází v okrese Klatovy. V současné době zde žije 67 obyvatel. Původní osada se v 19. století stala samostatnou obcí s několika živnostmi a obchody. Od roku 1992 je obec opět samostatnou s vlastním obecním úřadem. V roce 2004 byl parlamentem ČR schválen obecní znak a prapor. 

Dominantu obce tvoří kaple sv. Jana Nepomuckého z roku 1951 a pomník padlým v I. sv. válce, který se nachází pod ní. Na místě starého hostince byl v devadesátých letech minulého století postaven Obecní dům. V roce 2011 proběhla rozsáhlá parková úprava návsi a bylo vybudováno dětské minihřiště. 

Obec leží na úpatí kopce Štírka (706 m n m) a v současné době se jedná o výstavbě rozhledny. Nehodívem prochází několik cyklostezek a značených turistických tras. Od roku 2012 je obec součástí nově vzniklé Stehlíkovy naučné stezky. Okolí je klidné a čisté a přímo vybízí k letní i zimní dovolené. 

Členem mikroregionů

Horažďovicko

hasičský sbor houbaření kaplička autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Plzeňský kraj

Okres: Klatovy

Telefon: 376 595 492

Email: ou@nehodiv.jz.cz