Frýdek-Místek

Frýdek-Místek je okresní město v Moravskoslezském kraji. Rozkládá se na obou březích řeky Ostravice, 17 km jižně od Otravy. V roce 2011 zde žilo 58 tisíc obyvatel.

Od 1. července 2006 je statutárním městem. Vzniklo 1.ledna 1943 spojením slezského města Frýdku a moravského Místku a tří dalších obcí, z nichž v současnosti patří k městu pouze Lískovec. Některé úseky řeky Ostravice zde tvoří historickou zemskou hranici Moravy a Slezska a řeka také tvoří přirozenou hranici mezi Frýdkem a Místkem. Nejstarší písemné prameny dokládají existenci obcí v Pobeskydí již kolem poloviny 13. stol. Ves označená jako Friedeberg, později Místek, se objevuje v roce 1267 v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku. První jasné zmínky o Frýdku pocházejí z první poloviny 14. století, a to v souvislostech s tvrzí chránící pomezí Moravy a Slezska, dnešním Frýdeckým zámkem. V obou městech se dařilo výrobě látek, což se odrazilo i v 19. století při zakládání významných textilních továren. Frýdek i Místek byla samostatná města po celá staletí, až rozhodnutím ministerstva vnitra z 15. prosince 1942, dochází ke sloučení Frýdku, Místku, Starého Města, Lískovce a Sviadnova v jednu obec pod názvem Frýdek. Během druhé poloviny 20. století město zaznamenalo významný populační růst, který byl způsoben blízkostí dolů a přísunem horníků v nich pracujících. V současné době je dokončena renovace historických náměstí ve Frýdku i v Místku. Město se zaměřuje především na strojní průmysl. A působí zde také nový profesionální airsoftový team SSG se sídlem ve Smilovicích. Ve městě je síť základních škol, uměleckých škol, jazykové školy, soukromé vyšší odborné školy Goodwill, gymnazií, průmyslové školy a obchodní akademie. Významným rekreačním místem je vodní nádrž Olešná na jihozápadním okraji města.Vedle přehrady je také v provozu Aquapark.

benzinová stanice dětské hřiště fotbalové hřiště klášter kostel krytý bazén lékař nemocnice parkoviště policejní služebna pošta rekreační oblast taxislužba veterinář autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel informace možnost koupání možnost ubytování muzeum pension pivnice prodejna potravin restaurace víceúčelové hřiště vlakové spojení zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres: Frýdek-Místek

Telefon: 558 609 111

Telefon: 558 609 444

Web: www.frydekmistek.cz