Modrotisková dílna firmy Arimo

 

Modrotisková dílna ve Strážnici

Modrotisková dílna ve Strážnici, jedna ze dvou posledních provozoven svého druhu u nás, má více než stoletou tradici. Při práci používá starobylou technologii negativního tisku, kdy je látka potištěna rezervou a poté barvena v indigové lázni. Rezerva je posléze odstraněna, čímž se odkryje vzor v původní barvě látky. Zhotovovaný modrotisk je zdoben jak tradičními regionálními vzory, tak motivy z tradice vycházejícími a nesoucími zároveň autorský vklad výtvarníků Ústředí lidové umělecké výroby. Prostor je dáván také současným návrhářům. Textilie je nabízena jako metráž i ve formě rozmanitých užitných a dekorativních výrobků, které se přizpůsobují současné poptávce.

Modrotiskové zboží strážnické dílny je ceněno pro své originální esteticky hodnotné motivy a nenahraditelný odstín modré daný indigovým barvivem Tato kvalitní ruční práce tak tvoří nezanedbatelnou součást kulturního dědictví naší země, což dokládá její zápis na národní seznam UNESCO v roce 2015.

Zájemci mají možnost návštěvy dílny spojené s ukázkou výroby, kde je rovněž nabízen veškerý sortiment. Osobně se se Strážnickým modrotiskem můžete setkat také na tradičních jarmarcích, virtuálně potom na internetových stránkách, které zároveň fungují jako e-shop http://www.straznicky-modrotisk.cz/. O aktuálním dění informují facebookové stránky https://www.facebook.com/modrotiskstraznice. Ke speciálním nabídkám patří práce na zakázku a možnost vytvořit si vlastní modrotisk.

 

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Telefon: 518 332 039