Sobotín

Obec Sobotín je vzdálena 11 km od Šumperka a nachází se v malebném podhůří Jeseníků. Má 1160 obyvatel a patří k ní místní části: Klepáčov a Rudoltice. První písemná zpráva pochází z r. 1351. Dějiny jsou spjaté s těžbou železné rudy, která se zde těžila a již v r. 1496 zde stál první železný hamr. Na scénu přichází rodina Kleinů, která hrála v polovině 19. století jednu z hlavních rolí v průmyslovém rozvoji habsburské monarchie. Kleinovi se podíleli na výstavbě 3500 km železnic v Evropě.

Jejich bývalé sídlo – Zámek v Sobotíně, nyní slouží jako zámecký resort, jehož součástí jsou čtyřhvězdičkový Hotel Klein s terasou s výhledem do zámeckého parku, wellness&spa hotel Sidonie, family&sport hotel Josef a minipivovar Albert. V tomto příjemném prostředí můžete příjemně relaxovat a užít si dovolenou. Více informací na www.resortsobotin.cz

Na stráni naproti zámku stojí Mausoleum rodiny Kleinů, které bylo postaveno v r. 1888. Prohlídky jsou možné po ohlášení na obecním úřadě. Jednou ročně se koná den otevřených dveří, informace jsou zveřejněny na www.sobotin.cz.

V údolí Sobotína si nelze nevšimnout sobotínského renesančního kostela sv. Vavřince, který se v 17. století stal zahajovacím místem nechvalně známých čarodějnických procesů na losinském panství. V Klepáčově můžete navštívit roubený kostel sv. Jana Nepomuckého, postavený v r. 1783. V Rudolticích pak stojí za povšimnutí dřevěná zvonička jako památník obětem I. světové války.

Zajímavý je i výlet na zříceninu hradu Rabštejn, nebo horské sedlo Skřítek, tam uvidíte sochu skřítka, je to dílo akademického sochaře pana Jílka.  

V okolí Sobotína jsou naleziště vzácných nerostů. Byla zde zprovozněna první naučná mineralogická stezka. Také zde můžete navštívit naučnou stezku u školy, kde mimo jiné naleznete i historii Kleinů. 

V roce 2015 obec vybudovala Sobotínský okruh, který na 14 zastávkách nabízí jedinečnou scenérii na okolní malebné kopce, pastviny a lesy.

V obci naleznete možnosti ubytování a stravování. V blízkosti jsou lyžařské vleky.

Kdo jednou navštíví Sobotín, rád se sem znovu vrací.

Obec Sobotín, tel.: 583 237 151, e-mail: podatelna@sobotin.cz, www.sobotin.cz

 

 

Členem mikroregionů

Svazek obcí údolí Desné

běžkařské terény houbaření chráněnná krajinná oblast kostel možnost jízdy na koni naučná stezka pošta veřejný internet veterinář autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika lyžařský vlek možnost ubytování muzeum prodejna potravin restaurace vlakové spojení zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Olomoucký kraj

Okres: Šumperk

Telefon: 583 237 151

Email: podatelna@sobotin.cz

Web: www.sobotin.cz

Web: www.sobotin.cz/sobotin/mausoleum-rodiny-kleinu