Jiřice

 

Jiřice jsou jedna z nejstarších vesnic, založených želivskými premonstráty v místech bývalého pohraničního hvozdu „Borek“. Jméno vsi je odvozeno od jejího zakladatele či prvního osadníka – Jiřího. Osadníci si začali říkat staročesky „Juřici“ a odtud i název Jiřice. Nejstarší archivní dokument, který uvádí zmínku o vsi, je bula papeže Honoria II. z roku 1226. Listina obsahuje soupis majetku želivského kláštera a ves je tam uvedena jako „Velké Juřice“.  Od tohoto roku se i datuje založení obce. 

V roce 1341 se poprvé připomíná jiřická rychta, předchůdce dnešní obecní samosprávy (obecního úřadu). Jiřice vždy patřily mezi největší obce panství želivského a později humpoleckého okresu. Nachází se v nadmořské výšce 564 metrů a katastr zaujímá 1267 ha. V roce 1860 měly Jiřice asi 600 obyvatel, ke konci století vzrostl jejich počet na 850 a za druhé světové války dokonce až na 1000 obyvatel. To souviselo ovšem s rozvojem textilního průmyslu v nedalekém Humpolci a zemědělským charakterem obce. V současné době zde žije 938 obyvatel a člení se na Jiřice (835 obyvatel) a místní část Speřice (103 obyvatel). 

V centru návsi stojí kostel sv. Jakuba, jehož vznik se datuje kolem roku 1350, kdy byla postavena kaple, později byla rozšířena o chrámovou loď a jako poslední byla začátkem 20. století přistavěna věž.  Ve spodní části návsi je budova fary postavená kolem r. 1900 pseudobarokně, s vjezdovou branou a zprohýbaným štítem. Na štítě fary je krásný relief  od autora Václava Amorta znázorňující znak premonstrátů.  Proti faře byl v roce 1926 odhalen pomník padlým občanům Jiřic v I. světové válce, autorem pomníku je Emanuel Kodet. 

Obdivuhodná je i jiřická lípa, která je jedním z nejstarších stromů tohoto druhu v Čechách vůbec. Stáří lípy se odhaduje na 600 – 800 let. Její obvod činí více než 8 a půl metru a dutina pojme až 10 lidí. Tradice hovoří o tom, že pod lípou kázal i Jan Želivský, mnich želivského kláštera, který údajně působil v Jiřicích jako farář před svým odchodem do Prahy.  

Pozoruhodná a hojně navštěvovaná je rovněž kaskáda 6 rybníků v západní části obce, kolem kterých vede naučná stezka. V obci je základní škola 1. – 5. ročník, prodejna smíšeného zboží a možnost ubytování s celodenním stravováním v penzionu „Sedlácký dvůr“, tel. 724 090 059.

 

autoservis hasičský sbor houbaření kaplička kostel možnost jízdy na koni pěší turistika autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost koupání pivnice prodejna potravin tenis

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Kraj Vysočina

Okres: Pelhřimov

Telefon: 565 533 136

Email: starosta@obec-jirice.cz

Web: http://www.obec-jirice.cz