Vidim

Rozprostírá se na náhorní plošně, která je z několika stran obklopena hlubokými údolími. Nejbližší okolí obce je obehnáno hlubokými vidimskými lesy, kde na některých místech převažují listnaté stromy, převážně buky. Lesy jsou prostoupeny roklemi, stržemi a často podivně tvarovanými pískovcovými skalami. Obec tohoto jména je jediná v Čechách a první zmíňka je již roku 1318. Stáří této obce dosvědčuje zbytek tvrze v lese opodál bývalého pivovaru, kde skupina skal skrývá jeskyně a schody.

ZÁMEK

Původní typický skalní pískovcový hrad vznikl patrně v letech 1315-1318 pravděpodobně za doby husitských válek nebo za vlády Jiřího z Poděbrad. Roku 1620 byla tato tvrz vzbouřenými sedláky dobyta a vypálena s celou obcí. Kolem poloviny 18. století vzniká nejspíše přestavbou nynější zámek. Roku 1903 byla pro zámek a obec vybudována vodárna. Zámek je obdélníkový, dvoupatrový s hranolovou věží na sever. Asi roku 1898 bylo přistavěno pseudobarokní křídlo a byla přistavěna i jednopatrová hospodářská budova. Již roku 1894 byl založen krásný anglický park, v němž byly umístěny sochy antických bohů z 2. pol. 18. století. Za tímto parkem je bývalý rozlehlý park, tvořený skalními stržemi, slujemi přes které vedly železné můstky. Některá sluj je 10 až 15m hluboká. Byl zde i rybník a věkovité lípy. Zámek nyní slouží jako domov seniorů a do jeho budov není možný přístup. Park je po domluvě možné navštívit.KOSTEL sv. Martina. První zmínka o této památce je z roku 1369. Nynější kostel sv. Martina je stavba z roku 1878 s předsíní z roku 1684, také věž a zákristie. V roce 1418 je vybudována fara nedaleko kostela (nynější obecní úřad). V době české reformace ( 15.- 16. stol.) se zde objevuje sídlo jednoty Českých bratří. V obci na návsi stojí dobře vypracované sochy objednané tehdy majitelem Vidimi Sweerte- Sporckem. Proti pivovarskému údolí, při cestě k poli stojí socha sv. Václava z roku 1722.

ŠKOLA : Původní škola na Vidimi byla přízemní budova, částečně dřevěná, krytá šindelem. Vyhořela 10.8. 1868 při velkém ohni který obec postihl. Při tomto ohni bylo zničeno mnoho starobylých dřevěných chalup, které v obci převažovaly. Po požáru se vyučovalo na zámku. Nová školní budova se začala budovat nedaleko zámku ( u nynějšího hřiště) roku 1871 a 29. 9. 1872 se zde již vyučovalo. Nynější podobu má tato budova z období před 1. Světovou válkou s prvky tehdejšího secesního slohu.

VODÁRNA : Velkou potíž způsoboval na Vidimi nedostatek dobré pitné vody. A proto se začalo 30.10.1902 s vrtacími pracemi pomocí vrtacích strojů. Voda byla nalezena ve 128m, ale hloubka celého vrtu je 210m a průměr 12-18cm. K vytažení vody na povrch bylo zapotřebí motor o síle 6hP. Tento motor mohl naplnit oba vodojemy o obsahu 300 a 120 m3. Voda je chemicky čistá, tvrdší a její stálá teplota je 10°C. Celé dílo bylo dokončeno 28.2.1903.  Budova  vodojemu a čerpací stanice je stavěna v secesním slohu. Nynější podoba obce je velice kulturně zajímavá. Můžete zde navštívit nedávno vybudované moderní hřiště kde se konají různé akce.  Které můžete sledovat na http://www.obec-vidim.cz/kulturni-akce/

V obci je možné ubytování pro turisty http://www.ubytovanikokorinsko.cz/cs/apartmany.html a samozřejmostí je i obchod se smíšeným zbožím a hospodou.

Členem mikroregionů

Svazek obcí povodí Liběchovky

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Středočeský kraj

Okres: Mělník

Telefon: 315 695 138

Telefon: 725 021 135

Email: obecvidim@quick.cz