Těšínské divadlo Český Těšín, příspěvková organizace

 

Vznik Těšínského divadla se datuje do roku 1945, kdy skupina nadšenců založila Těšínské oblastní divadlo pod kuratelou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svoji činnost zahájilo nové divadlo inscenací hry Jaroslava Vrchlického : „Noc na Karlštejně“.

Zpočátku se představení hrála v restauraci Na střelnici, později získalo nově vzniklé divadlo sál hotelu Slávie (nyní Piast). S příchodem ředitele Antonína Brože vznikl i samostatný operetní soubor a jeho představení se těšila velké přízni diváků. V roce 1946 se název změnil na Divadlo těšínského Slezska.

V roce 1948 byl zrušen operetní soubor.

Významným datem v dějinách Těšínského divadla byl rok 1951 kdy byla ustavena polská scéna, která se okamžitě těšila velkému zájmu diváků.

O deset let později (koncem sezóny 1960-61) se oba soubory přestěhovaly do nově zbudovaného divadla, kde sídlí dodnes.

V roce 1976 polská scéna uvedla jednu ze svých velmi úspěšných inscenací : „Na szkle malowane“, o čemž svědčí 196 repríz.

1.1.1991 byl ustanoven dnešní název TĚŠÍNSKÉ DIVADLO ČESKÝ TĚŠÍN.

Taktéž v roce 1991 uvedlo Těšínské divadlo premiéru dětského  pohádkového muzikálu : „Sněhurka“(577 repríz) a následně v roce 1994  muzikál „Ferda Mravenec“(604 repríz). Tyto dvě pohádky se staly naprostým fenoménem divadla – hrají se dodnes .

V roce 2008 došlo k podstatné změně organizační struktury . Součástí divadla se stala loutková scéna BAJKA, která svoji produkci pro nejmenší  obohatila o představení hraná v obou jazycích.

Soužití činoherních  souborů může být příkladem „mezinárodní spolupráce.“ Vrcholem bylo v roce 2004 společné představení, které se pod názvem Těšínské niebo - Cieszyńskie nebe dočkalo 138 repríz i za hranicemi regionu a v zahraničí.

Základní myšlenkou Těšínského divadla, už od dob jeho vzniku, je snaha stát se přirozeným kulturním centrem regionu.

Přispívá k tomu i Festival divadel Moravy a Slezska, u jehož zrodu (2001) byl ředitel divadla Karol Suszka.  Festival si postupně získal renomé nejenom mezi divadelníky, ale především mezi diváky celého regionu.

Prozatímním vrcholem uměleckého směřování divadla je rok 2014. 29. března zaznělo na jevišti pražského Národního divadla jméno Těšínského divadla a především jméno Lucie Bergerové, která získala cenu THÁLIE 2013 za roli hraběnky Báthoryové v muzikálu „Báthoryčka“.

 

Kontakty

Telefon: 558 746 022-3

Email: info@tdivadlo.cz

Web: www.tdivadlo.cz

Adresa: Ostravská 67, Český Těšín, 737 35