Neratovice

Město s téměř 17 000 obyvateli patří k nejmladším městům v naší republice. Přitom první písemná zmínka o Neratovicích je již z počátku 13. století. Poté náležely Neratovice převážně k Lobkovicím a teprve roku 1884 se staly samostatnou obcí. Celá obec se začala rozrůstat v druhé polovině 19. století, kdy se stala důležitou železniční křižovatkou a následně po 2. sv. válce masivním rozvojem chemického průmyslu. Roku 1957 byly Neratovice povýšeny na město a staly se přirozeným centrem regionu. 

S Neratovicemi je úzce spjata jedna z největších osobností naší historie - politik, filozof a historik František Palacký, který nejvíce svého tvůrčího času trávil na lobkovickém zámku a na zdejším hřbitově je i pochován. V Byškovicích v mládí pobýval Vítězslav Hálek, procházky podél Labe z nedalekého Obříství podnikal Bedřich Smetana. Neratovice jsou také rodištěm herečky a zpěvačky Ljuby Hermanové. 

Ačkoliv jsou Neratovice novodobé, v rovině položené město, mají nemálo půvabů. Panelová výstavba se tu prolíná s rodinnými domky, parky a borovými lesíky a unikátní je, že náměstím prochází jedna z železničních tratí. Nejvíce památek nalezneme v části Lobkovice. Nejzajímavější z nich je zámek, který stojí na místě původně dřevěné tvrze. Svou dnešní podobu získal po třicetileté válce, kdy byl vydrancován a téměř zničen, zachovala se jen třípatrová hranolová věž. K té nechal Ferdinand August Lobkowicz v roce 1679 přistavět zámek v barokním stylu. Právě zde napsal František Palacký podstatnou část Dějin národu českého v Čechách i v Moravě. V Lobkovicích dále najdeme kostel Nanebevzetí Panny Marie s přilehlým hřbitovem s hrobkou Palackého. Její dominantou je socha Spasitele od J. Maixnera z Vídně. Na opačné straně města, v části Byškovice, stojí za návštěvu půvabný, původně poutní kostelík sv. Vojtěcha z r. 1666, postavený z popudu Bohuslava Albína.  Ve svém nitru ukrývá kámen, ohrazený kamenným ostěním a mříží, na němž podle legendy odpočíval první pražský biskup Vojtěch.

Prostor v Neratovicích dostalo i moderní umění. Před koncem milénia zde byl realizován nevšední workshop, který obohatil město Neratovice o několik sochařských děl, vzniklých v ateliéru Veškerého sochařství Kurta Gebauera ve spolupráci s městem Neratovice a tehdejším Centrem současného umění v Praze. Menhirový nápis „Miluji“ od Lenky Klodové je umístěn na umělém kopci při železniční trati směr Praha, v Kostomlatského sadech ve „starých“ Neratovicích najdeme Jezdeckou sochu od Jana Novotného a v borovicovém lesíku ve středu města a před Domem Kněžny Emmy – domovem pro seniory, skupinu kamenů od Dagmar Šubrtové. V roce 2018 sbírku uměleckých děl doplnila Kamenná kniha k poctě Františka Palackého akademického sochaře Kurta Gebauera, která byla umístěna v Lobkovicích na louce u Labe.

autoservis banka benzinová stanice dětské hřiště fitcentrum hasičský sbor kaplička kavárna, cukrárna kino kostel krytý bazén lékárna lékař možnost jízdy na koni možnost rybolovu nemocnice parkoviště pěší turistika policejní služebna pošta směnárna supermarket taneční parket veřejný internet veterinář vodní sporty zimní stadion autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika informace možnost koupání možnost ubytování restaurace tenis vlakové spojení zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Středočeský kraj

Okres: Mělník

Telefon: 315 650 333

Email: meu@neratovice.cz

Web: www.neratovice.cz