Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí je městem v kraji Podorlicka v půvabném údolí na soutoku řek Tiché Orlice a Třebovky. Leží v nadmořské výšce  350 m, 150 km východně od Prahy. Dnes zde žije přibližně 15 000 obyvatel. Počátky města spadají do druhé poloviny 13. století, kdy se za vlády Přemysla Otakara II. začala rozrůstat slovanská osada „Oustí“.

První písemná zmínka o Ústí nad Orlicí pochází z roku 1285, kdy král Václav II. postoupil panství svému otčímu Závišovi z Falken- štejna. Převážná většina obyvatel se v minulosti živila zemědělstvím a domácím tkalcováním. K rozmachu továrenského textilního průmyslu a strojírenské výroby došlo v polovině 19. století v souvislosti se stavbou železnice Olomouc - Praha. Těmito faktory byl život města ovlivněn natolik, že mu dokonce přinesl označení "východočeský Manchester".

Město je neodmyslitelně spjato s mnoha kulturními tradicemi, především malováním a stavěním betlémů, či hudebním odkazem Mistra Jaroslava Kociana a Cecilské hudební jednoty. Významnými památkami jsou funkcionalistická budova Roškotova divadla (národní kulturní památka), secesní Hernychova vila nebo barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie, v jehož sousedství je krásný revitalizovaný park s meditační kaplí sv. Jana Pavla II.

Mezinárodní partnerské vztahy město aktivně udržuje se slovenským Popradem, polskou Bystřicí Kladskou, italskou Massa Martanou, německými Ambergem a Berlínem – Neuköllnem.

Malebné město Ústí nad Orlicí, centrum cykloturistiky v regionu, leží na úpatí Orlických hor a nabízí svým návštěvníkům bohaté rekreační i kulturní vyžití. U nás si můžete aktivně odpočinout na kole nebo při pěších výletech po okolí, například k rozhlednám, do tematických muzeí nebo ke zříceninám hradů a šlechtickým sídlům. Vyzkoušet můžete unikátní cyklostezky nejen pro kola, ale také pro in-line brusle. Adrenalin zažijete ve skateparkové hale nebo v bike parku. Děti mohou vyzkoušet různé herní prvky na několika dětských hřištích nebo projít interaktivní naučnou stezku ve Wolkerově údolí. Zázemí pro vodáky a „tarzany“ najdou milovníci adrenalinu v areálu aktivní turistiky Cakle u řeky Tichá Orlice. Zde můžete například sjet řeku na zapůjčené kanoi a ověřit si zde svoji odvahu a sílu při výstupu na horolezeckou stěnu s via ferratou.

Tradičně se u nás konají mezinárodní automobilové závody do vrchu, basketbalový či šachový memoriál nebo závody v karate.

Ve městě vás čekají také kulturní zážitky. Na jaře v kostele zní tóny klasické hudby festivalu Kocianovo Ústí a v říjnu chrámová hudba v rámci Festivalu duchovní hudby sv. Cecílie. V květnu se město stává centrem mezinárodní Kocianovy houslové soutěže a v červnu dějištěm týdenní městské slavnosti Město v pohybu. Pořádají se zde filmové či divadelní festivaly, recitační nebo taneční soutěže.

Zaslouženou relaxaci najdete v krytém bazénu se slanou vodou, příjemnými lázněmi a saunou nebo v moderním aquaparku, který je součástí rozsáhlého sportovního areálu.

Více informací naleznete na www.ic.ustinadorlici.cz .

Wolkerovo údolí – interaktivní naučná stezka

Wolkerovo údolí se nachází v areálu pod nemocnicí, mezi sídlišti Štěpnice a Dukla. Od Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí je vzdáleno cca 1 km. Na místo lze dojít pěšky (po žluté turistické značce), dojet na kole i autem.

Údolí představuje komplex vlhkých a sušších svahových luk a několika mokřadů nacházejících se v erozí vytvořeném údolí s protékajícím potokem.

Uprostřed údolí najdete informační tabule, na kterých se lze dočíst, jaké zde rostou rostliny a žijí živočichové. Prostor lesoparku je doplněn altány, lavičkami, dětským a crossfitovým hřiště a rybníčkem.

Po revitalizaci území a obnově zeleně v roce 2017 byla v lesoparku instalována nová 500 m dlouhá naučná stezka. Sestává se ze sedmi zastávek s interaktivními panely s přírodovědnou tématikou. Panely jsou rozmístěny u stezky kolem údolí.

Děti jistě ocení zvířátkové pexeso, zjistí jestli doskočí dál než veverka a zda jsou větší než jelen. S rodiči se mohou něco dozvědět na interaktivních panelech o stromech, ptácích a savcích, které se vyskytují v lesoparku. Interaktivní naučnou stezku v lesoparku volně doplňují tři informační panely k odpadovému hospodářství.

Park u kostela

Město ležící na řece Tichá Orlice nabízí nejen cyklistické terény a adrenalinové sporty, ale také relaxaci, oddych a místa k meditaci. Jedno takové meditační místo vzniklo v samotném centru města.

Jedná se na nově vzniklý park, nacházející se na místě zaniklého hřbitova u kostela Nanebevzetí Panny Marie nedaleko Mírového náměstí. Nádherný park, na který je město právem hrdo, je využíván jako oddechové a meditační místo a jako komunikační křižovatka mezi centrem a podměstím.

V rámci budování parku byly restaurovány staré náhrobky a kamenné sochy, obnoven stávající a rozmístěn nový městský mobiliář, instalováno slavnostní nasvícení a vysazena nová zeleň včetně založení estetických květinových záhonů a především nových kvalitních trávníků. Zeleň obohatila v roce 2018 výsadba stromu Olgy Havlové.

Parkem prochází kamenná cesta, která připomíná na dvanácti kamenných prazích důležité letopočty z více jak 700leté historie města.

V parku se nacházejí dvě kaple. První z nich, kaple Panny Marie Útěšné, je připojena přímo ke kostelu a druhá sloužila v minulosti jako márnice. Ta byla přetvořena na meditační kapli svatého Jana Pavla II. a je srdcem tohoto parku. Zde se mohou lidé prostřednictvím moderního umění dotknout věcí, které se týkají duše, zastavit se, meditovat a přemýšlet o životě. Meditační ticho je možné narušit zvukem netradičních trubicových zvonů, jenž lze rozeznít mírným pohybem ruky. Na trachytové dlažbě, pokryté světlem prozářenými sklíčky, leží otevřené srdce složené z mozaiky, kterou tvoří asi 22 tisíc kostiček kamene a barevného skla. Na stěnách jsou fresky andělů, v jejichž křídlech se vznášejí děti. Prostor doplňují dvě sochy andělů z polychromovaného dřeva.

Záměr představitelů města Ústí nad Orlicí vybudovat park kolem kostela Nanebevzetí Panny Marie se datuje již do roku 1908. K jeho uskutečnění tak došlo až po 110 letech.

Stavba získala několik ocenění a uznání:

  • Vítěz krajského kola soutěže za nejlepší přípravu a realizaci

             Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových                  

             zón za rok 2018

  • Cena Moderní obec roku 2018
  • Uznání poroty v soutěži Stavba roku Pardubického kraje 2018

Areál aktivní turistiky - Cakle

Areál Cakle se nachází na severním okraji města Ústí nad Orlicí v část Staré Oldřichovice. Touto oblastní protéká řeka Tichá Orlice, která byla vždy využívána k provozování vodních sportů a pro toto místo má velký rekreační potenciál. V roce 1997 zde Klub českých turistů Horal vybudoval turistické tábořiště a nazval jej Cakle.

Tábořiště je od náměstí v Ústí nad Orlicí vzdáleno cca 2-3 km (po žluté nebo modré turistické značce). Lze sem dojet autem, po cyklostezce na kole a poblíž je také vlaková zastávka Libchavy. Je to klidné romantické místo vhodné zejména pro rodiny s dětmi. Leží v bezprostřední blízkosti cyklostezky z Ústí nad Orlicí do Letohradu, která vede krásnou krajinou podél Tiché Orlice. Cyklostezku mohou využít jak pěší, cyklisté tak i in-line bruslaři. Řeku Tichá Orlice mohou sjíždět i méně zkušení vodáci a rodiny s dětmi.

Areál nabízí ubytování v turistické ubytovně (celoroční provoz), přespání v tee-pee nebo ve vlastním stanu a karavanu. Využít zde můžete kvalitní hygienické zázemí, bufet s občerstvením, půjčovnu horských kol, lodí, vodáckého vybavení, turistických a horolezeckých potřeb.

Ze sportovních aktivit zde můžete např. vyzkoušet beach volejbal, umělou horolezeckou stěnu s via ferratou (včetně instruktora), venkovní posilovnu, dětské Tarzanovo hřiště, střelbu z luků, slackline, ruské kuželky, sjíždění řeky nebo koupání v řece.

V Cakli se pravidelně v letních měsících pořádají různé kulturní a sportovní akce.

Andrlův chlum

Do areálu Andrlův chlum můžete z centra města vyjít po turistických trasách, které vedou náročnějším lesním terénem s prudším stoupáním nebo méně náročnou cestou po silnici s mnoha serpentýnami a vyhlídkami na město. Mírnější je také cesta kolem kapliček Křížové cesty.

Na vrcholu Andrlova chlumu najdete rozhlednu, chatu Hvězda s restaurací a příležitostným ubytováním, dětské hřiště a rozlehlé parkoviště. Ochoz kovové rozhledny s dvojitým schodištěm skýtá daleké výhledy do okolí na hřebeny Orlických hor, Králického Sněžníku nebo Železných hor.

Okolí vrcholu je protkáno značenými turistickými trasami, proto je to vhodné místo pro turistiku nebo rodinné výlety. V zimě lze vyzkoušet strojově upravované běžecké tratě a v létě trasy orientačního běhu.

Andrlův chlum je zajímavý i několika novými a zrekonstruovanými turistickými lesními zastaveními.  Ty jsou opatřeny informačními tabulemi a na některých místech jsou umístěny dřevěné sochy. Cestou se můžete občerstvit u několika studánek, které najdete po celém areálu Andrlova chlumu. Na vrchol můžete vstoupat kolem kapliček křížové cesty.

Plakáty k akcím jsou umístěny u fotografií.

květen

Quido Kocián – dílo posedlé krásou

Ve čtvrtek 7. března 2024 od 17 hodin proběhne v Hernychově vile v Ústí nad Orlicí slavnostní vernisáž výstavy Quido Kocián – dílo posedlé krásou, kterou pořádá město Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Městským muzeem v Ústí nad Orlicí a akademickým sochařem Igorem Kitzbergerem. Výstava návštěvníkům nabídne soubor nejkvalitnějších děl Mistra Kociána.

červen

Město v pohybu

25. ročník městské slavnosti, týden plné sportu a kultury pro všechny generace. Více na ustinadorlici.cz.

červenec (srpen)

Memoriál Jiřího Korečka

42. ročník fotbalového turnaje FK Kerhartice, tel.: 737 573 615, www.kerhartice.com Kerhartice – sportovní areál

srpen

Atletický mítink Rieter

6. ročník sportovní akce s mezinárodní účastí, pořadatel: Vaněk Agency, www.rieter-atletika.cz Sportovní areál, stadion

Staročeská pouť

Ve dnech 16. – 18. srpna 2024 se uskuteční 99. ročník ústecké staročeské pouti. V prostoru zóna Kociánka budou umístěny pouťové atrakce a stánky s pouťovým zbožím. V zahradě Hernychovy vily bude připraven program pro děti.

Město Ústí nad Orlicí je členem Turistického regionu a Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko: https://www.dsohp.cz/

Členem mikroregionů

Region Orlicko-Třebovsko

autoservis banka benzinová stanice cykloservis čerpací stanice LPG diskotéka fitcentrum golf kadeřnictví kavárna, cukrárna kosmetika kostel lékárna lékař míčové hry, sportoviště nemocnice odtahová služba policejní služebna pošta prádelna nebo čistírna sportovní hala sportovní létání supermarket taxislužba tvrz veřejný internet veterinář zimní stadion autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika galerie hotel informace možnost koupání možnost ubytování muzeum prodejna potravin restaurace rozhledna tenis vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí







Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Ústí nad Orlicí

Telefon: 465 514 271

Email: ic@muuo.cz

Web: www.ic.ustinadorlici.cz

Web: www.poznejustinadorlici.cz

Web: www.ustinadorlici.cz