Chroboly

Obec Chroboly se nachází v předhůří Šumavy na silničním tahu Prachatice-Český Krumlov v nadmořské výšce 758 m. Spolu s místními částmi Leptač, Rohanov, Lučenice, Ovesné, Záhoří a Příslop má rozlohu 3 468 ha a je zde hlášeno 545 obyvatel.

První písemná zmínka o vsi Chroboly pochází z r. 1317. Byla založena jako farní ves na klášterství Zlatokorunském. Roku 1360 zde byl postaven farní kostel Narození Panny Marie, který měl původně jehlovou věž krytou prejzy dostal r. 1754 nový vzhled podle plánu J.J.Fortina. V následujících čtyřech letech byl rozšířen a věž dostala cibulovitý tvar s krytinou ze šindele.

V obci Chroboly se nachází mateřská škola, pošta, obecní úřad, prodejna Jednoty, kulturní dům a hostinec. Čisté a zdravé životní prostředí, vhodné turistické a cykloturistické trasy okolo Rohanovského vrchu a Libina ( rozhledna 1096 m n.m.) dávají dostatečnou možnost turistického a rekreačního vyžití. Je zde též víceúčelová vodní nádrž vhodná ke koupání a víceúčelové hřiště s umělým povrchem určené pro míčové hry jako je tenis, volejbal, házená či malý fotbal. Udržované běžecké tratě a sjezdovka u osady Rohanov v jejíž blízkosti se nachází penzion, poskytují velmi dobré podmínky k zimním sportům.

V obci je využíváno k letní a zimní rekreaci kolem 90 rekreačních objektů a chat. Ze zájmových složek je zde Sbor sobrovolných hasičů, který byl založen již v roce 1888. Dále jsou zde Myslivecká sdružení Chroboly a Lučenice, Sportovní střelecký klub, který provozuje sportovní brokovou střelnici. V místě je zastávka ČD na trati Volary-Čičenice a autobusová zastávka na trase Prachatice-Český Krumlov v obou směrech.

Cca 400 m SV od obce se v lese u Svaté studánky nachází kaple Panny Marie Lurdské, která byla postavena v novogotickém stylu a vysvěcena v roce 1903. Tato kaple se stala velmi silným poutním místem. Pramen ze studánky prý léčí oční nemoci a hojí rány. V roce 1999 byla kaple zařazena na seznam národních kulturních památek. Na podzim roku 2003 byla zahájena rekonstrukce, která byla dokončena v roce 2010. V srpnu 2007 byl pro tuto kapli odlit nový zvon a v září téhož roku byl vysvěcen a zavěšen do věže kaple. Kaple byla v červnu 2014 znovu vysvěcena.

V obci Chroboly byla také obnovena a v září 2013 slavnostně odhalena replika pomníku padlých občanů Chrobol a okolí v 1. světové válce.

Členem mikroregionů

Dobrovolný svazek obcí Prachaticko

běžkařské terény golf hasičský sbor kaplička kostel možnost lovu pošta autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost koupání možnost ubytování pivnice prodejna potravin rozhledna vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Kontakty

Kraj: Jihočeský kraj

Okres: Prachatice

Telefon: 388 323 126

Email: starosta@chroboly.cz

Web: www.chroboly.cz