Vracov

Město Vracov leží v rovinaté krajině mezi městy Kyjovem a Bzencem. Z jižní části je obklopen rozsáhlým lesem Dúbrava a ze severní svahy osázenými vinnou révou. Ve Vracově žije přibližně 4500 obyvatel. Tradici zde má pěstování vinné révy a dalších zemědělských plodin.

Dominantou Vracova je budova radnice s věží. Byla postavena v letech 1948 - 1949 a její průčelí zdobí sgrafito, na kterém jsou vyobrazeni vracovští obyvatelé v kroji. K nejstarším budovám ve městě patří raně gotický kostel sv. Vavřince z 13. století a budova fary, která se datuje do 18. století.

V životě Vracovjanů mají své pevné místo různé výroční zvyky a obyčeje. Působí zde folklorní soubory Lipina, Lipinka, Marýnka, Vracovjan, také držitel Zlaté křídlovky dechová hudba Vracovjáci a pěvecké sbory Harmonie a Ženský sboreček Koňadra. Ve Vracově se během roku koná celá řada folklorních akcí např. fašaňková obchůzka, „šlahačka“, která je doprovázena akcí Velikonoce v muzeu, tradiční stavění Máje nebo dožínky. Třetí říjnový víkend již tradičně patří císařským hodům s věncem a káčerem, jichž se běžně za hodový víkend účastní okolo osmi set krojovaných. V listopadu se pravidelně světí mladá vína na Martina. Na této akci si lidé pochutnají na tradičních pokrmech, jako jsou béleše či škvarková pomazánka.

Mezi slováckými kroji je vracovský ojedinělý, tvoří samostatný krojový ostrůvek.

K zajímavým turistickým cílům v našem městě patří vinné sklepy, které se datují do 16. – 17. století, dále vracovská muzea, která mají ukázat návštěvníkovi život z konce 19. století a první poloviny 20. století. V roce 2013 bylo založeno Muzeum železnice, plné zajímavých předmětů. Milovníci vodních sportů mohou navštívit jezero Rašelina nebo koupaliště umístěné v klidné části města. Místní krajina je jako stvořená pro cykloturistiku. Ve městě i jeho okolí vede několik zajímavých cyklostezek. Velkým turistickým lákadlem je také elektrifikovaná úzkorozchodná zahradní železnice, jež potěší malé i velké návštěvníky.

 

Informační centrum města Vracova

Náměstí Míru 48

696 42 Vracov

Tel. 511 147 314

infocentrum@mestovracov.cz

www.mestovracov.cz

www.kultura.mestovracov.cz

autoservis benzinová stanice bezbariérové WC bezbariérový přístup cykloservis čerpací stanice LPG denní bar dětské hřiště dětský koutek fitcentrum fotbalové hřiště garáže hasičský sbor herna, kasino houbaření kadeřnictví kaplička kavárna, cukrárna keramika kongresový sál kosmetika kostel kulečník kuželky lékárna lékař lesní porosty míčové hry, sportoviště možnost rybolovu naučná stezka nekuřácká jídelna noční bar odtahová služba parkoviště pěší turistika platební karty policejní služebna pošta poznávací turistika rekreační oblast solárium sportovní hala veřejný internet veterinář vinárna vinařská cyklostezka vinný sklep vlak - místní trať vlejbalové hřiště vodní sporty WC Wi-Fi připojení zahrádka nebo terasa autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika galerie hotel informace možnost koupání možnost ubytování muzeum pension pivnice prodejna potravin restaurace tenis víceúčelové hřiště vlakové spojení zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí






Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Hodonín

Telefon: 511 147 314

Email: infocentrum@mestovracov.cz

Web: www.mestovracov.cz

Web: www.kultura.mestovracov.cz